Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis: wat zeggen Groningse wetenschappers?

Thuiswerken, coronapufje, dubieuze grafieken en meer...
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht! Een groot deel van het onderwijs vindt nu online plaats en ook de wetenschap staat niet stil. Een aantal Groningse wetenschappers liet van zich horen in de media de afgelopen week. Hier een paar artikelen op een rij die ons het lezen de moeite waard leken.

Wetenschappers van de RUG: Geef het goede voorbeeld!
Thuiswerken is voor de een al heel gewoon, voor de ander is het compleet nieuw. De een heeft plotseling drie kinderen om zich heen, de ander geniet van de rust van het kantoor aan huis en weer een ander voelt de muren op zich af komen. Om de komende tijd door te komen roept hoogleraar ethiek Boudewijn de Bruin aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en de Faculteit Wijsbegeerte op in de Universiteitskrant: Wetenschappers, geef het goede voorbeeld!

Groningse wetenschappers maken coronapufje
De strijd om een medicijn, of nog beter, een vaccin, is losgebarsten. Er zijn voorzichtig hoopvolle geluiden te horen. Zoals in het UMCG, waar een team wetenschappers werkt aan een ‘coronapufje’, een inhalator met een middel dat oorspronkelijk tegen malaria werd gebruikt, dat hopelijk de longen kan beschermen, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

‘Binnen blijven? Vlucht juist naar buiten!’
Sociale onthouding wil niet zeggen dat we de luiken moeten sluiten. Integendeel, zeggen de experts. Ga vooral naar buiten, de helende natuur in. Omgevingspsychologe Agnes van den Berg raadt in Trouw aan om niet binnen te blijven, maar juist naar buiten te vluchten. Met inachtneming van de maatregelen, natuurlijk.

‘Staatsmanachtig en persoonlijk, zoals je een premier wil zien’
Maandag 16 maart gaf premier Mark Rutte een toespraak op tv. Ongekend in onze tijd, de enige keer dat dat eerder gebeurde was toen Den Uyl het volk toesprak vanwege de oliecrisis. RUG-hoogleraren Janka Stoker en Caspar van den Berg reageerden in het Dagblad van het Noorden op de toespraak

Krijgen we het Italiaanse scenario? ‘Pas op voor dubieuze grafieken’
Overal zie je grafieken die de groei van het aantal besmettingen tonen. En vooral op social media klinkt het steeds luider: ‘we liggen op hetzelfde schema als Italië!’ Maar zo eenvoudig ligt het niet. Hoogleraar statistiek Casper Albers legt in de Volkskrant uit hoe dat in elkaar zit, en dat een kleine afwijking in tijden van coronacrisis een groot verschil kan maken.

Noordelijke provincies laten landelijk beleid los en testen massaal
Komen we er in Groningen goed vanaf? Volgens hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie Alex Friedrich van het UMCG profiteren we van het feit dat er in het Noorden weinig carnaval werd gevierd en verwacht hij pas later een piek, zo vertelt hij in De Groene. Bovendien laten ze het landelijke beleid los en gaat het UMCG juist testen, testen, testen, testen!

23-03-2020

Zie ook

Let's get together online

Tijdens de uitbraak van het coronavirus vermijden we niet alleen groepsactiviteiten, maar hebben we ook weinig contact met vrienden en familie.

Boodschappen doen: risicosport? En gaat Nederland failliet?
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht!