Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastschrijvercolleges van Mathijs Deen

Schrijven in niemandsland
Nederlands

--- Alleen voor RUG-studenten ---

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en werkcolleges voor studenten die hun schrijftalent verder willen ontwikkelen. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen. In 2021 is de gastschrijver Mathijs Deen. 

Voor velen is Mathijs Deen een vertrouwde stem door de documentaires die hij maakte voor de VPRO-radio en de luisterboeken die hij voorleest. Deen gebruikt in zijn werk vaak onverwachte personages en gebeurtenissen om het heden en verleden van uiteenlopende plekken op aantrekkelijke wijze met elkaar te verbinden. Hij laat hiermee iedereen iets nieuws zien en brengt de geschiedenis op wervelende wijze tot leven.

In zijn werkcolleges wil Deen met de studenten op verkenning gaan in het niemandsland tussen fictie en non-fictie. In een gastoptreden zullen fictie-schrijver Bert Natter en non-fictie schrijver Luc Panhuysen aangeven waar de grenzen van hun genres liggen, wat zij zichzelf nog wel toestaan en wat verboden terrein is. Vervolgens zullen de studenten aan de hand van een historisch personage van eigen keuze, gaan verkennen hoe zij die persoon in een verhaal tot leven kunnen wekken en wat ze zichzelf daarin wel en niet toestaan.

Data/tijd/plaats
14, 21 en 28 september;
5, 12 en 19 oktober;
16 en 23 november.

Alle colleges vinden plaats van 11.00-13.00 uur in het Harmoniecomplex van de RUG, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 in Groningen, in de zaal LE 1312.0012. 

Aanmelding
Aanmelding per e-mail bij Annemieke Koning: a.m.koning@rug.nl.
Uiterste aanmelddatum: maandag 23 augustus 2021.

Er kunnen maximaal 16 studenten deelnemen aan de werkcolleges: acht letterenstudenten en acht studenten van buiten de Letterenfaculteit. Studenten kunnen zich aanmelden met een korte geschreven motivatie en vermelding van hun studie. Voor de werkcolleges en het bijwonen van de publieke avonden staan 5 ECTS (vrije ruimte). 

14-06-2021

Zie ook

Mathijs Deen, Mathijs Sanders
In gesprek met Mathijs Deen - UITVERKOCHT
Nederlands

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders gaat met Mathijs Deen in gesprek over zijn werk, zijn achtergrond en over zijn liefde voor literatuur, radio, fictie,