Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zeggen Groningse wetenschappers #5

Misverstanden over corona-aanpak. En houden we het nog vol?
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht! Een groot deel van het onderwijs vindt nu online plaats en ook de wetenschap staat niet stil. Ook deze week lieten Groningse wetenschappers van zich horen in de media en zetten we vijf artikelen op een rij.

Vier misverstanden over de aanpak van het coronavirus
Hoe zit het nou, had Groningen mazzel dat mensen hier eerder op skivakantie gingen? En hoe zit het nou met die coronatests? Kunnen we nog hopen op groepsimmuniteit? In het Dagblad van het Noorden bespreekt microbioloog Alex Friedrich van het UMCG vier misverstanden over de aanpak van het coronavirus

In Zweden zit het terras nog vol. Hoe kan dat?
Verschillende landen, verschillende aanpakken. Maar de aanpak van de Zweedse regering roept internationaal wel heel veel vragen op. De horeca is daar nog open en iedereen gaat massaal naar het terras. Hoofddocent Scandinavische Talen en Culturen Petra Broomans legt bij RTL NIeuws uit dat deze open aanpak, waarbij men een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid, die Zweden in het DNA zit. Maar er is ook kritiek.

Hoe volg jij het nieuws tijdens corona?
Volg je de hele dag het nieuws over het virus of wil je er juist niet zoveel over horen? En is dat anders dan wanneer je 'normaal' het nieuws volgt? Het Center for Journalism Studies van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar het mediagebruik in de coronacrisis en zoekt deelnemers, meldt de Gezinsbode.

Wordt corona de grote disrupter in de sport?
De sportzomer kunnen we wel vergeten, dat is duidelijk. Hoewel, er komt nog wel een wielrenzomer aan, met een uitgestelde Tour de France en  Vuelta. Hoe dan ook, corona heeft een grote impact op de sport. Niet alleen op topsport. Want ga jij nog wel terug naar je fitnesscentrum, als het achter de rug is? Econoom en sportliefhebber Ruud Koning licht op Sportknowhowxl.nl uit wat de kansen en bedreigingen zijn voor de sportsector.

Houden we het nog wel vol?
Een feestje bij Vindicat, boetes in het Noorderplantsoen, een illegaal pokertoernooi... De corona-curve lijkt te stabiliseren en het lijkt alsof sommigen gelijk de vlag uithangen. Of zijn we simpelweg niet meer binnen te houden? Hoogleraar Sociale Psychologie Tom Postmes denkt in Dagblad van het Noorden dat het nog om een minderheid gaat, maar is er wel een kans dat steeds meer mensen denken: het kan wel weer...

20-04-2020

Zie ook

#blijfthuis, familiezorg en corona als therapie
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht!

Wat leren we van corona?
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht!