Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkcolleges gastschrijver Edward van de Vendel

Alleen voor RUG-studenten!
Nederlands

Hoe schrijf je een goed kinderboek? Hoe spreek je jongeren aan met je gedicht? Tijdens de reeks Werkcolleges van gastschrijver Edward van de Vendel staan kinder- en jeugdpoëzie centraal. Elk college begint met het uitlichten van bepalende dichters en stijlen, waardoor je een historisch én contemporain overzicht krijgt. Er zijn twee dichters te gast gedurende de reeks: Bibi Dumon Tak licht de non-fictie-poëzie uit haar bundel Laat een boodschap achter in het zand toe en Kees Spiering vertelt over zijn verzamelbundel Jij begint. Het hoofdbestanddeel van de colleges bestaat uit het zelf schrijven van gedichten voor kinderen of jongeren. Via gerichte opdrachten en het bespreken van je teksten werk je toe naar het schrijven van een samenhangende serie kinderpoëzie.

Data
24 september, 8 & 15 oktober
12, 19, 26 november
en 3 & 10 december 

Tijd
13:00 - 15:00 uur

Plaats
Zaal: LE 1312.0007, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 (Harmoniecomplex) Groningen

Aanmelding
Aanmelding per e-mail bij Annemieke Koning: a.m.koning@rug.nl, telefoonnummer 050 363 8250.
Uiterste aanmelddatum: maandag 26 augustus 2019

Er kunnen maximaal 16 studenten deelnemen aan de werkcolleges: acht letterenstudenten en acht studenten van buiten de Letterenfaculteit. Studenten kunnen zich aanmelden met een korte geschreven motivatie en vermelding van hun studie. Voor de werkcolleges en het bijwonen van de publieke avonden staan 5 ECTS (vrije ruimte). 

Over Edward van de Vendel
Dit jaar is Edward van de Vendel de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Van de Vendel is een bijzonder veelzijdig auteur, bekend van onder andere De dagen van de bluegrass Liefde en Betrap me. Hij schrijft gedichten voor kinderen en jongeren, stripgedichten, informatieve boeken, prentenboeken, boeken voor eerste lezers, kinderboeken en jeugdromans. Op zoek naar meer engagement in de jeugdliteratuur is hij de initiatiefnemer van de Slash-serie. In die reeks schrijft een bekend auteur samen met een jongere een boek over diens levensverhaal. Daarnaast is hij mentor van jonge veelbelovende schrijvers in zijn project www.abcyourself.nl.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz en Auke Hulst. In 2010 werd het 25-jarig bestaan gevierd met optredens en werkgroepen van diverse schrijvers/zangers van popsongs, met Spinvis, Typhoon, Huub van der Lubbe, Stef Bos, Ellen ten Damme, Jan Rot en Freek de Jonge. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Zie voor de openbare lezingen de informatie over de serie 'Gastschrijver 2019: Edward van de Vendel'

foto: ©Jota Chabel

28-05-2019

Zie ook