Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Bevolkingsexplosie

en hoe voeden we de wereld?
Hinke Haisma, Sanderine Nonhebel, Dirk Bezemer

Kan de aarde een bevolking van 10 miljard bewoners in 2100 aan?

De wereldbevolking groeit en groeit. Leefden er rond 1900 ruim anderhalf miljard mensen op de aarde, inmiddels zijn dat er al 7 miljard en over veertig jaar zal dit aantal met 30 procent zijn gestegen naar ruim 9 miljard. Die explosieve groei vindt vooral plaats in ontwikkelingslanden. Hoe kunnen we al deze monden voeden? De wereldvoedselproductie moet in 2050 met 70 procent zijn toegenomen om de snelle bevolkingsgroei te kunnen opvangen, voorspelt de Wereldvoedselorganisatie FAO. Is dit te realiseren?

Nee, zeggen de pessimisten, de voedselproductie kan deze groeispurt nooit bijbenen. Alleen met een rigoureuze bevolkingsbeperking kunnen we ernstige voedseltekorten en milieuproblemen voorkomen. Maar er zijn ook meer optimistische geluiden. We zitten dan wel op het maximum van de te gebruiken landbouwgrond, maar met nieuwe technologieën kan de productie flink omhoog. Verder zullen we wereldwijd onze eetpatronen moeten veranderen. De groeiende consumptie van vlees is niet vol te houden. Want wat gebeurt er met het milieu als China en India massaal overstappen op de hamburger? Ontwikkelingseconomen zijn gematigd optimistisch. Naast indrukwekkende groeicijfers van opkomende economieën als India en Brazilië, zit ook Afrika in een economische renaissance, met olie en landbouwproducten als de grote motor.
Kan de aarde een bevolking van 10 miljard bewoners in 2100 aan? Of betalen we de tol in de vorm van een verpest milieu, grote gezondheidsproblemen en hongersnoden? Is er wereldwijd voldoende voedsel en gaat het vooral om een verdelingsvraagstuk of moeten we ons consumptiepatroon ingrijpend aanpassen?

Bart van de Laar spreekt met demograaf en voedingsdeskundige Hinke Haisma, milieukundige Sanderine Nonhebel en ontwikkelings- en landbouweconoom Dirk Bezemer.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Dorhout Advocaten.
 

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Tjeerd Andringa, Bettina van Hoven, Piet Devos en Willem de Boer
Nederlands

Wij zijn visueel ingesteld, maar door alleen bewust te kijken naar onze omgeving dreigt onze beleving te vervlakken. Welke rol speelt geluid in ons dagelijks leven?

Joost de Vries in gesprek met Nina Polak en Franca Treur
Over Coming of Age in de literatuur
Nederlands

In de literatuur is de rite de passage een van de oudste, en meest geliefde, onderwerpen: het moment waarop de held zijn jeugdige naïviteit van zich afschudt en de were