Blootvoets door de Amazone
De vernietiging van het uitgestrekte woudgebied van de Amazone, dat zich uitstrekt over Brazilië, Venezuela, de Guyana’s, Colombia, Equador, Peru en Bolivia, gaat dag in dag uit door.
De bevolkingsdruk, het grootschalig verbouwen van suikerriet voor het vervaardigen van ethanol(biobrandstof), de plantages met oliepalmen en niet te vergeten de aanplant van duizenden hectaren soja, doen het bos in een steeds sneller tempo verdwijnen. Hoe is deze aantasting van het grootste regenwoud ter wereld te stoppen?
Primatoloog Marc van Roosmalen, wereldberoemd door zijn ecologisch onderzoek van fauna en flora van het Amazonegebied, verzet zich sinds jaar en dag tegen de vernietiging van deze unieke biotoop en probeert de kaalkap te vertragen. In samenwerking met natuurorganisaties kon hij het behoud van delen van het Amazonegebied voor elkaar krijgen. Met zijn stichting Amazon Association for the Preservation of High Biodiversity Areas (AAP) wist hij biotopen van bepaalde zeldzame dieren te redden door ze op te kopen.
Dat riep de gram op van machtige projectontwikkelaars, investeerders en gouvernementen, die heel andere plannen voor deze gebieden hadden. Hij werd beschuldigd van biopiraterij en het zonder vergunning houden van weesapen. Twee jaar geleden werd hij op zestigjarige leeftijd voor bovengenoemde activiteiten tot 16 jaar gevangenis veroordeeld. Na ongeveer anderhalf jaar zuiverde de federale rechtbank in Brasilia hem van bijna alle aantijgingen en hervatte Van Roosmalen zijn werk als onderzoeker en ecologisch activist.
Dr. Marc van Roosmalen is een van oorsprong Nederlandse primatoloog. Hij woont al twintig jaar in Brazilië en doet ecologisch onderzoek naar de flora en fauna in het Amazonegebied. Hij zoekt naar wisselwerkingen tussen planten en dieren als voorbeelden van biodiversiteit in samenhang met de geofysische aspecten van het stroomgebied. Zijn gids ‘A guide to the fruits of the Amazonian rainforest’ heeft bijna elke bioloog in dit gebied op zak. Van Roosmalen heeft de ontdekking van vijf nieuwe apensoorten, en ook andere dieren en bomen, op zijn naam staan. Prins Bernard, naar wie hij een van de apensoorten noemde (Callicebus benardi), ridderde hem tot Officier in de Orde van de Gouden ark. In 2000 riep Time Magazine hem uit tot een van de 'Heroes of the Planet'. Onlangs verscheen zijn boek Blootsvoets door de Amazone. De evolutie op het spoor.