Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

De ene ramp is de andere niet

Lotte Jensen

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk aan de Kerstvloed (1717), de Watersnoodramp (1953) of de vuurwerkramp van Enschede (2000). Deze en andere ‘nationale rampen’ zijn verankerd in ons collectieve geheugen. Behalve veel verdriet, brengen ze vaak onbedoeld ook wat anders: een groot gevoel van saamhorigheid. Historisch letterkundige Lotte Jensen onderzoekt hoe dat kan. Hoe hebben mensen door de eeuwen heen op rampen gereageerd? Waar putten mensen hoop uit, waar vechten ze tegen? In haar nieuwste boek, Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland laat Jensen zien hoe rampen de Nederlandse samenleving hebben veranderd. Ze zal specifiek stilstaan bij de rol van rampen bij nationale en regionale identiteitsvorming: ze kunnen verbroederen, maar ook tot polarisatie leiden.

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze doet onderzoek naar de rol van cultuur bij rampen en identiteitsvorming. Recente boeken van haar hand zijn Napoleons nalatenschap. Sporen in de Nederlandse samenleving (2020), Wij en het water. Een Nederlandse geschiedenis (2022) en Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland (2024).

Bij dit programma is er de gelegenheid om het boek Rampen aan te schaffen bij de boekentafel van onze vaste boekhandel Godert Walter. Dit rijk geïllustreerde boek laat zien hoe de Nederlandse samenleving direct en praktisch reageert op rampen, en hoe deze gebeurtenissen voortleven in de culturele herinnering. Lotte Jensen is graag bereid om het boek te signeren.

Kun je er niet bij zijn in de zaal? Volg dan hier de livestream!

Zie ook

DOTliveplanetarium
Arjen Dijkstra
Het verhaal van Eise Eisinga
Nederlands

Aan het einde van de 18e eeuw bouwde amateurastronoom Eise Eisinga het grootste planetarium dat de wereld ooit gezien had in zijn eigen woonhuis in Franeker.