Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands
Tijd
11:00

De kenniskunstenaar

Seks, therapie en creativiteit
Harry van de Wiel

Mannen en vrouwen beleven seksualiteit op een heel verschillende manier. Bij de eerste verliefdheid is er nog geen probleem, dan lost de natuur het gewoon op.Wanneer relaties bestendigen wordt het seksleven vaak een bron van onbegrip, teleurstelling en ruzies, met zelfs echtscheidingen als gevolg.
Geen zin in seks, pijn bij het vrijen, erectiestoornissen, het lijken fysieke ongemakken, maar in feite gaat het bij 85 procent van de seksuele hulpvragen om machtsproblemen. De verschillende verwachtingen en wensen op seksueel gebied worden met argumenten over en weer uitgevochten, waarbij tegenwoordig ook onderzoeksgegevens in de strijd worden gegooid om de eigen normaliteit aan te tonen en de ander te diskwalificeren. Niet zelden lijkt de strijd om het eigen gelijk het gezamenlijk streven naar geluk te verdringen.
Ook therapeuten worstelen met een vergelijkbare dubbelheid. Sekstherapeuten werken van oudsher vanuit een therapeutische benadering, waarbij ze creatief omspringen met verschillende therapeutische invalshoeken en methoden. In het kader van de professionalisering komt het accent steeds meer te liggen op een vaste methodiek, die therapeut, cliënt, verzekeraar en beroepsverenigingen garanties voor kwaliteit moet bieden. Ook voor deze professionals rijst de vraag: wil je nu het eigen theoretische gelijk bewijzen of een effectieve oplossing bieden? Misschien kunnen cliënten en therapeuten iets leren van kunstenaars die speels en creatief omgaan met vakkennis en methoden. Een sekstherapeut die de natuurlijke verschillen tussen mannen en vrouwen begrijpt, kan geen standaardoplossing bieden. Bij het ene stel is schaamte de overheersende emotie, bij het andere agressie of strijd. De vraag is hoe de sekstherapeut zijn creativiteit kan overbrengen en hoe paren zijn adviezen kunnen gebruiken in hun seksuele relatie. Een goede sekstherapeut moet vooral een kenniskunstenaar zijn.

Harry van de Wiel (1955) is hoogleraar gezondheidspsychologie en hoofd van het Expertisecentrum Communicatie, Leiderschap, Assessment en Samenwerking van het Wenckebach Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van 1998-2001 was hij bijzonder hoogleraar seksuologie aan de RUG. Hij is de auteur van de boeken Het Grote Genieten. Oplossingen bij seksuele burn-out (2002) en Hoogstandjes. Seks voor gevorderden (2006)

De Pieter Boeke Lezing wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Praktijkinstellingen van de Postacademische PSY-Opleidingen. De lezing is vernoemd naar prof.dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis.
Het Samenwerkingsverband wil met deze lezing een breder publiek kennis laten maken met de theorie en methodiek van de psychotherapie en het onderzoek daarnaar. Het Samenwerkingsverband verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.psy-opleidingen.nl).

Ook in deze serie

Zie ook

Douwe Draaisma
Nederlands

Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? En: betekenen dromen iets?