Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
17:00 – 18:15
Locatie

Rabo Studio, Forum Gronignen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
Gratis livestream

De nieuwe donor

Livestream - Ontwikkelingen in de transplantatiegeneeskunde
Cyril Moers, Marion Siebelink, Erwin Steegen

In 2020 werden er maar liefst 1161 orgaantransplantaties uitgevoerd, maar minstens zoveel mensen stonden op de wachtlijst voor zo’n operatie: 1280. Om het gebrek aan geschikte donoren terug te dringen is vorig jaar de Nieuwe Donorwet in werking gegaan. Door deze wetswijziging is iedere Nederlander donor, tenzij je je keuze aanpast in het Donorregister. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar andere methoden om de patiënten te helpen, methoden waarbij we niet afhankelijk zijn van menselijke donoren. Zo werd er onlangs een varkensnier succesvol getransplanteerd in een hersendode vrouw, en ontving een 54-jarige man een kunsthart in het ziekenhuis van Utrecht. Zijn dieren in de toekomst bruikbaar als donoren? Of kunnen we binnenkort organen 3D-printen? Welke effecten hebben deze ontwikkelingen op de toekomst van de transplantatiegeneeskunde? Alex van den Berg bespreekt het in het kenniscafé met transplantatiechirurg Cyril Moers, medisch-ethicus Marion Siebelink en Erwin Steegen, lid van Patiënten Advies Commissie van het UMCG Transplantatiecentrum.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen. 

Illustratie en animatie: Yvette Compaijen

Ook in deze serie

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
UITVERKOCHT!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis
Hoe ver zijn we?
Nederlands

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.

Hinke van der Werf, Jochen Mierau en Willem Drenthen
Nederlands
De zorg piept en kraakt. Zorgkosten rijzen de pan uit, er zijn niet genoeg handen aan het bed en de IC-capaciteit schiet tekort. Loopt het zorgsysteem vast?