Skip to main content

Einstein

Prof.dr. Eric Bergshoeff

2005 is niet alleen het Jaar van de Natuurkunde, maar vooral ook het Jaar van Einstein. Precies honderd jaar geleden had Einstein zijn ‘Annus Mirabilis’, waarin hij een vijftal meesterwerken schreef die het aanzien van de natuurkunde van de vorige eeuw bepaalden. Toch verklaart dit nog niet waarom Einstein de icoon van de wetenschap geworden is. We vinden zijn afbeelding overal op terug, van T-shirt tot koffiemok, en zijn wereldberoemde formule E=mc2 spreekt tot ieders verbeelding.

Maar weten we wat deze formule precies betekent en hoe komt het eigenlijk dat Einstein zo enorm populair geworden is? In tegenstelling tot sporters en kunstenaars blijven wetenschappers immers vrijwel altijd onbekend bij het grote publiek. In deze Everything you always wanted to know...-lezing gaan we op deze en andere vragen in. Voorkennis is niet vereist!
                            
Eric Bergshoeff is hoogleraar theoretische hoge-energiefysica in Groningen. Hij is gepromoveerd in Leiden en is postdoc geweest in Boston (USA) en Triëste (Italië). Hij is enkele jaren werkzaam geweest bij de Europese deeltjesversneller CERN (Zwitserland). Sinds 1991 werkt hij in Groningen, eerst als KNAW-fellow en sinds 2001 als hoogleraar. Zijn specialismes zijn de quantumzwaartekracht en de snaartheorie.

Everything you always wanted to know is een middagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap, cultuur en maatschappij. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

See also

Navid Kermani interviewed by Andreas Blühm
Christian Art Through Muslim Eyes
English

In his book Ungläubiges Staunen (Awe and Disbelief; not yet available in English), Navid Kermani comes face to face with great and lesser-known masterpieces of

Placeholder
Jeanine Deen, Bram Neuijen, Lida van den Broek
Over interculturele communicatie
Nederlands

No borders! The World is Flat! Think Global! Wie wil meetellen in de 21ste eeuw, denkt en handelt internationaal. Regelmatig ontmoeten we mensen uit andere culturen.