
Academy Building
Broerstraat 5
Netherlands
Hoe bouw je een land na oorlog weer op?
Een oorlog kost niet alleen vele mensenlevens, maar gaat vaak ook gepaard met enorme verwoestingen. Dorpen en steden liggen volledig in puin, de infrastructuur is verwoest, en de lokale bevolking lijdt onder grote ontberingen. Waar begin je als er zoveel kapot is? Midden-Oosten specialist Kiki Santing en Volkskrant-journalist Ana van Es nemen ons deze avond mee naar het verwoeste Irak na de inval van de Amerikanen, de jarenlange burgeroorlog en de opkomst van IS.
Santing onderzocht de wederopbouw van Mosul, een complex proces. Waarom wordt een eeuwenoude moskee wel herbouwd, maar de huizen van burgers (nog) niet? Welke rol hebben religieuze groepen? En hoe beïnvloeden geopolitieke en internationale belangen de wederopbouw? Van Es reisde over een oude Europese koloniale spoorlijn dwars door Irak. Ze zag verwoesting en dreiging die nooit ver weg is, maar ook hoop op wederopbouw.
Kiki Santing is universitair docent Midden-Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij reisde de afgelopen twee jaar verschillende malen naar Irak voor haar onderzoek naar de wederopbouw van Mosul. In 2024 publiceerde zij Reconstructing Mosul. Occupation, destruction and rebuilding (met foto’s van oorlogsfotografe Courtney Bonneau).
Ana van Es is journalist bij de Volkskrant. Ze werkte ruim vijf jaar als correspondent in het Midden-Oosten, in landen als Irak, Syrië, Jemen en Libië. In 2019 won ze een Tegel, een belangrijke journalistieke prijs. Eerder werd ze genomineerd als journalist van het jaar. In 2024 verscheen haar boek De Bagdad-Berlijnexpress, over een oude koloniale spoorlijn door de Arabische wereld van nu.