Hoe duur kost die wonings?
Jaar in jaar uit worden koopwoningen duurder. Zo steeg de prijs in 2005 met 5,4 procent en ook voor 2006 wordt opnieuw een fikse groei verwacht. Daarmee zou de gemiddelde prijs van een koopwoning wel eens uit kunnen komen op een slordige 240.000 euro. Daartegenover daalt de hypotheekrente de afgelopen periode fors, zijn de inkomens gestegen en is de hypotheekrenteaftrek nog steeds een feit. Steeds meer mensen zijn daardoor in staat een huis te kopen. Bovendien zijn ze bereid daar meer voor te betalen dan voorheen.
Maar de sterk gestegen huizenprijzen leidden ertoe dat een koopwoning voor starters en lage inkomensgroepen vrijwel onbereikbaar is geworden. Er dreigt een tweedeling. Want hoe laag de rentestand ook is en hoe sterk de inkomens ook zijn gestegen: 240.000 euro, wie hoest dat zomaar even op?
Debatcentrum DwarsDiep en Platform Gras zijn geïnteresseerd in de vraag hoe het komt dat koopwoningen zo duur zijn. Is dat schaarste? Stijgende bouwkosten? Wat is de invloed van de grondprijs? Wat is de rol van de ontwikkelaar? Zijn er strijkstokken waar geld aan blijft hangen?
Onder de welluidende titel Hoe duur kost de prijs van die wonings? debatteert een deskundig panel onder leiding van oud-wethouder Willem Smink over de vraag wie er nu echt beter wordt van de huidige woningprijs, en vooral, hoe het anders kan. Biedt particulier opdrachtgeverschap misschien mogelijkheden? Liggen er oplossingen in een slimmer ontwerp? En wat kunnen ontwikkelaars en corporaties doen om de kosten te drukken?
Het panel bestaat uit: Pieter Bregman, algemeen directeur woningcorporatie Nijestee; Haiko Meijer, architect, oprichter Onix architecten; Antje de Groot, directeur Trebbe Bouw Oost & Noord BV; Jaap Haks, senior beleidsadviseur wonen, Dienst RO/EZ Gemeente Groningen en Gusta Renes, onderzoeker Ruimtelijk Planbureau en auteur van het rapport Betaalbaarheid van koopwoningen en het ruimtelijk beleid (2006), leidt het onderwerp in.
Dit debat wordt georganiseerd door DwarsDiep - Politiek en Cultureel Debatcentrum, een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de Faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek en het Centre of Development Studies van de RUG.