Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Tijd
17:00
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
vanaf één uur voor aanvang gratis verkrijgbaar aan de Forum-kassa

Kill Hamlet, Leve Lanseloet

Waar blijven onze Nederlandse Klassiekers?
Mmv. Bart Ramakers, Henk Kuiper, Everhard Huizing en Theatergroep Kwast

Waarom hebben we in Nederland een blinde vlek voor ons letterkundig erfgoed? Waarom is Shakespeares werk nog steeds springlevend, terwijl onze eigen coryfeeën Vondel, Hooft en Bredero zelden worden gelezen of opgevoerd?

Afgelopen seizoenen hadden we een hele stoet Medea’s en Hamlets in onze theaters, maar we zagen al tijdenlang geen verfrissende enscenering van Mariken van Nieumeghen of Lanseloet van Denemerken op de planken. Waarom hebben we in Nederland een blinde vlek voor ons letterkundig erfgoed? Waarom is Shakespeares werk in eigen land - maar ook bij ons - nog steeds springlevend, terwijl onze eigen coryfeeën Vondel, Hooft en Bredero zelden worden gelezen of opgevoerd? Kiezen theatermakers en –programmeurs alleen voor geheide kaskrakers? Is er iets mis met ons letterenonderwijs en ons theaterbestel?

Veel Nederlands theatermakers lijken hun neus op te halen voor middeleeuwse abele spelen of rederijkerstoneel, dat met vernieuwende expressievormen grote levensvragen en maatschappelijke kwesties zichtbaar maakte. Uit onze Gouden Eeuw zijn alleen de Gijsbrecht van Aemstel of de Klucht van de Koe soms nog te bewonderen. Toch trokken deze stukken destijds duizenden bezoekers, gewone mensen die genoten van een rijke enscenering met overdadige kostuum, tableaux vivants, zang, dans en spectaculaire visuele effecten. Waarom blazen theatermakers deze traditie geen nieuw leven in? Weten ze er simpelweg te weinig over of zijn ze bang dat het publiek alleen afkomt op het overbekende werk en kiezen ze voor ‘veilig’? Moet de overheid niet een veel actiever stimuleringsbeleid voeren? Of begint het juist bij het onderwijs en moeten we allereerst jongeren laten zien hoe boeiend en actueel historische toneelstukken en boeken kunnen zijn? Hoe kunnen we onze klassiekers weer fris en fruitig maken?

Femke Kamer gaat hierover in gesprek met Bart Ramakers, hoogleraar historische letterkunde, Henk Kuiper, programmeur theater en cabaret van de Stadsschouwburg en Oosterpoort, uitgever Everhard Huizing, bedenker van de Lijsters, al 25 jaar een succesvol leesbevorderingsproject in het voortgezet onderwijs, en theatermaker en historicus Imre Besanger, die met theatergroep Kwast bekend en onbekend werk uit de Gouden Eeuw in een eigentijds jasje op de planken zet.

Acteur Marius Bruijn speelt enkele scènes uit het repertoire van Kwast.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers en deskundigen over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Noordhoff Uitgevers.

Zie ook

Anna Gimbrère, Ben Feringa, Cisca Wijmenga, Maaike Borst e.a.
Nederlands

Wat hebben bananen en komkommers gemeen? Waarom stinkt zweet soms wel en soms niet? Waarom zijn sommige mensen kleurenblind? En hoe is de Martinitoren gebouwd?

Placeholder
The attraction of totalitarian ideologies
English

Great dictators and totalitarian regimes coloured the 20th century brown, black and red.

Hanze Lezing
Kris Verburgh
Over voeding en veroudering

Hoe kan voeding ervoor zorgen dat we langer en gezonder leven? Wat is de rol van voeding in het verouderingsproces?