Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland
Ontvadering
Vroeger was het enige recht van de vrouw het aanrecht en de man was de baas in het gezin. Maar tijden veranderen. Mankracht werd overbodig door stoommachine en verbrandingsmotor, en de vrouw werd van het onvermijdelijke moederschap bevrijd door de anticonceptiepil. Toch zien we nog steeds in grote lijnen een traditionele moeder, terwijl de klassieke vader verdween. Moeten we blij zijn met het einde van het patriarchaat? In navolging van de Duitse denker Alexander Mitscherlich (1908-1982) analyseert Frank Koerselman de gevolgen van de ontvadering en ziet vooral wantrouwen, afgunst en burn-outs toenemen. Heeft de vader nog wel het gezag dat hij hoort te hebben?
Frank Koerselman is hoogleraar psychiatrie en psychotherapie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en werkt daarnaast in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam als hoofd van de psychiatrische afdeling. Hij schreef het boek Wie wij zijn.
Nieuw Licht
Het publieke debat is met de komst van sociale media ingrijpend veranderd. De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor de lancering van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. In Nieuw Licht werpen de scherpste hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht op onze tijd.