Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands

'Seksverslaving': verslavingsziekte of vormgevingsprobleem?

Gertjan van Zessen

Voor 1980 werd het begrip seksverslaving nauwelijks gebruikt, nu staat de media er vol mee.Hoe ontwikkelt seksverslaving zich? En zijn seksverslaafden wel echt verslaafd?

Door onder andere aids en internet is de noodzaak tot seksuele zelfbeheersing veranderd. Sommigen blijken niet om te kunnen gaan met het grote aanbod aan seksuele prikkels en voelen en gedragen zich verslaafd: niet kunnen stoppen met het gedrag, er ongelukkig van worden of anderen er ongelukkig mee maken. In de hulpverlening melden zich meer en meer mensen met deze klacht. Veel hulpverlening baseert zich op ideologische uitgangspunten, mede omdat er weinig onderzoek is op het gebied van seksverslaving. Hoe ontwikkelt seksverslaving zich? Zijn seksverslaafden wel echt verslaafd? Waarom doen ze het? Wie is er meer of minder gevoelig voor? Gertjan van Zessen onderzoekt en behandelt al 25 jaar mensen met een seksverslaving. Hij is van mening dat seksverslaving geen verslaving is en niet over seks gaat. Seksverslaafden hebben wel degelijk problemen door hun gedrag - relatieproblemen, scheiding, ontslag of faillissement - maar is verslavingszorg wel de beste behandeling? En hoe groot is het probleem eigenlijk in Nederland?

Dr. Gertjan van Zessen (1963) is psycholoog en seksuoloog. Tot 1997 deed hij wetenschappelijk onderzoek gedaan naar seksueel gedrag en aids, waarbij tienduizenden Nederlanders zijn ondervraagd over hun seksualiteit, van tieners tot ouderen, homoseksuele mannen, prostituees en hun klanten, promiscue jongeren en artsen in ontwikkelingslanden. In 1995 promoveerde hij cum laude op een onderzoek naar het ontstaan van seksuele verslaving in de levensloop. Van 1997 tot heden heeft hij een vrijgevestigde seksuologische praktijk, en is hij mede-eigenaar van een consultantsbureau dat organisatieadvies, coaching en assessments aanbiedt. In zijn praktijk ziet hij voornamelijk 'seksverslaafde' mannen en vrouwen en geeft hij veel nascholing op dit gebied.

Interessante links:
Time Magazine: Sex Addiction: A Disease or a Convenient Excuse? 
The Telegraph UK: Why there's no such thing as sex addiction – By Dr David J Ley
De Volkskrant: Psychiatrie: seksverslaving is geen uitgemaakte zaak


 

Ook in deze serie

Janniko Georgiadis
English

Sex is the best and the worst of us. It makes us crave, relish and hurt, arouses us to art and turns us into liars. And of course, it makes us procreate.

Faramerz Dabhoiwala
English

Three hundred years ago our entire world view was shattered by revolutionary new ideas: that sex is a private matter, that morality cannot be imposed by force and that men are m

Zie ook

Mmv. Jacques Wallage, Kees de Vey Mestdagh, Just Stam, Jeanne Mifsud Bonnici, Peter van den Ende en Rieks Taal. Olv. Frans van der Haar
Nederlands

Kan de overheid ons nog beschermen zonder in onze privégegevens te kijken? Wat weet de overheid al over ons?