Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands
Stroomopwaarts: naar preventie van psychose
Schizofrenie en andere psychotische stoornissen kenden tot de jaren vijftig van de vorige eeuw geen effectieve behandeling. Medicijnen die op de markt kwamen, verbeterden het maatschappelijk functioneren van de patiënten niet en psychotische stoornissen werden veelal gezien als een genetische aangelegenheid met weinig kans op herstel. Het eindstation was de psychiatrische kliniek. Tegenwoordig is er een preventieve psychotherapeutische behandeling die de ontwikkeling van een chronische psychose behoorlijk kan verminderen. In zijn Pieter Boeke Lezing schetst Mark van der Gaag hoe we de afgelopen decennia van aanvullende zorg, naar behandeling en naar effectieve preventie van psychose zijn gegaan. Waarom is psychotherapie een effectieve behandeling voor psychotische patiënten? Hoe kan psychotherapie het ontstaan van een aandoening met hoge erfelijkheid terug dringen? En wat zijn de scenario’s voor de toekomst?
Pieter Boeke Lezing
De Pieter Boeke Lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, de studievereniging voor Psychologie in Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.
Bij het bezoeken van onze evenementen is een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) verplicht. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.