Overslaan en naar de inhoud gaan
Uitverkocht!
Nederlands
Tijd
19:00 – 20.30
Locatie

Nieuwe Kerk Groningen
Nieuwe Kerkhof 1
9712 PT Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht! - Vanaf 30 jaar € 17,50, - en tot en met 29 jaar € 12,50, -

TERECHT

Theater met nagesprek
Ester Post en het Wabi Sabi Theater

‘Luister naar wat ik te zeggen heb. Wil je wel luisteren naar wat ik te zeggen heb? Of wil jij gewoon je systeem invullen met de oordelen die je over mij hebt, over mijn afkomst of over mijn persoon, of over wat ik heb gedaan in het leven?’

In de Nieuwe Kerk bevindt zich een absurde rechtbank. Rechters, verdachten, slachtoffers en experts worstelen om hun menselijkheid te behouden. Rituelen en regels moeten orde scheppen in de chaos. Ondertussen vervaagt het onderscheid tussen de betrokkenen steeds verder.

Samen met het Jonge Harten Festival presenteert Studium Generale de voorstelling TERECHT. De voorstelling is een eigenzinnige mix van dans, livemuziek en tekst. Voor de voorstelling interviewde theatermaker Maarten Smit van het Wabi Sabi Theater verschillende mensen (van daders tot gevangenisdirecteur). Hij vroeg hen naar de impact van proces, straf, detentie en de terugkeer in de samenleving. TERECHT is een wervelende weergave van zijn bevindingen.

Na de voorstelling is er een nagesprek met Ester Post en een ervaringsdeskundige.

Ester Post is als universitair docent strafrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is zij rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Midden-Nederland (sectie strafrecht) en houdt zij zich als zelfstandig onderzoekster bezig met strafrechtelijke vraagstukken. Ook was ze onder meer Chief Risk Officer in het bedrijfsleven. Gedurende die periode was zij ook werkzaam als lid van de commissie van toezicht van Detentiecentrum Schiphol, waarvan een periode als voorzitster. In mei 2023 is zij gepromoveerd op het onderwerp forensische zorg aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

 Dit programma wordt georganiseerd i.s.m. Het Houten Huis en Stichting Herstel en Terugkeer.

Zie ook

Bruno Latour
On the Forms of Knowledge Proper to Religious Beings
English

Is it possible to describe the relation between believers and their divinities in a more nuanced way, rather than sticking to the dichotomy of ‘knowledge’ versus ‘belief’?