Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,-/€2,- voor SGG-kortingspashouders/gratis voor studenten

Van big bang tot burn-out

Het grote verhaal over stress
Witte Hoogendijk en Wilma de Rek

Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd. Maar wat ís stress eigenlijk? 13,7 Miljard jaar na de oerknal, 200.000 jaar nadat homo sapiens zijn intrede deed en twee eeuwen na de Industriële Revolutie is de wereld in steeds hoger tempo steeds com­plexer aan het worden. Ons stress-systeem, grotendeels gevormd in een periode waarin nog niet eens leven op het land bestond, is helemaal niet toegerust om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Het is dan ook geen toeval dat het aantal gevallen van slapeloosheid, depressie en burn-out een alarmerende groei laat zien. Hoe komt het dat wij zoveel moeite hebben alle veranderingen bij te houden? Het is tijd onze opgefokte verwachtingen onder de loep te nemen. Net als onze ongezonde relatie met de farmaceutische industrie.

Witte Hoogendijk en Wilma de Rek  leggen uit wat het begrip stress eigenlijk betekent en hoe de evolutie ons stress-systeem onvoldoende heeft aangepast aan deze tijd. Daarnaast signeren ze hun nieuwe boek Van big-bang tot burn-out. Het grote verhaal over stress in de stand van Van der Velde Boeken.

Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam. Hij promoveerde bij Dick Swaab op veranderingen in de hersenen bij depressieve patiënten en schreef een groot aantal internationale wetenschappelijke publicaties over depressie.

Wilma de Rek is chef Boeken bij de Volkskrant en auteur van de bestseller Stand-up filosoof. De antwoorden van René Gude. Eerder verschenen van haar o.a. Allemaal losers, De Encyclopedie der Nederlanden (samen met Bert Wagendorp) en De stijl van de leider (samen met Pieter Broertjes).

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Richard Beekhuis, Carina Wiekens
Nederlands

Ameland wil in 2020 zelfvoorzienend zijn in duurzame energie en water, alle energie en water die het eiland nodig heeft moet dan direct op of rond het eiland geproduceerd worden