Skip to main content
Nederlands

Wetenschapsquiz

Femke Kramer en Alex van den Berg

Wie wint de Wetenschapsquiz van het Kenniscafé Groningen: de alfa’s, de gamma’s, de bèta’s, het mix-team van studenten of het publiek (de ‘wisdom of the crowd’)?

Alfa’s begrijpen niets van wiskunde of natuurkunde omdat ze niet abstract en logisch kunnen denken, bèta’s hebben geen gevoel voor kunst, literatuur of geschiedenis en de gamma’s hangen er zo’n beetje tussen in. Natuurlijk zijn dit clichés, maar hoe zit het nu echt?
In de Wetenschapsquiz van het Kenniscafé Groningen strijden vier teams om de winst: een alfa-, een bèta- en een gammateam, bestaande uit Groningse hoogleraren, lectoren en docenten én een multidisciplinair samengesteld studententeam. De teams krijgen opvallende kwesties en doordenkertjes uit diverse wetenschapsgebieden voorgelegd die ze gezamenlijk moeten oplossen, plus snel te beantwoorden kennisvragen.
In welk team zitten de echte allesweters? Of gaat het publiek, dat m.b.v. de eigen smart phone kan meespelen, met de eer strijken en wint de ‘wisdom of the crowd’.  
Met een feestelijke wetenschapsquiz, waarvan publiek en deelnemers ook nog iets kunnen opsteken, viert het Groningse Kenniscafé het eerste lustrum. De presentatie is in handen van Femke Kramer en Alex van den Berg.

De teams:

Alfa
Vladimir Bartelds, docent international communication (HG)
Angeliek van Hout, uhd moderne taalkunde (RUG)
Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde (RUG)

Gamma
Jouke van Dijk, hoogleraar economische geografie (RUG)
Jeannette Doornenbal, lector integraal jeugdbeleid (HG)
Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie (RUG)

Bèta
Hans Revier, lector mariene wetlands studies (HG)
Katja Loos, hoogleraar polymeerchemie (RUG)
Frans Kroese, hoogleraar celbiologie (RUG/UMCG)

Studenten
Ricardo de Ruiter, student natuurkunde (FMF)
Michiel Mulder, student psychologie (VIP)
Willemien Vlas, student kunstgeschiedenis

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met ScienceLinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Noordhoff Uitgevers.
 

See also

Placeholder
Roel Borstlap, Ronald Ohlsen, Marian Verkerk
Zorg, ethiek en ouderschap van kinderen met het Downsyndroom
Nederlands

De 21e maart (21-3) is de jaarlijkse Wereld Downdag. Niet toevallig: Downkinderen hebben het 21e chromosoom in drievoud in plaats van in twee-.

Placeholder
Drs. Wilbert Schreurs
Over commercials als spiegel van onze leefwereld
Nederlands

Aan reclame valt niet te ontkomen. Elke dag zien we tientallen billboards en krijgen we talloze commercials en advertenties op ons afgevuurd.