Skip to main content
In series
Nederlands
Time
20:30 – 22:00
Location

Usva Theater
Munnekeholm 10
Groningen
Netherlands

Tickets
Gratis ticket

#3 Te veel stikstof, wat nu?

Sanderine Nonhebel

Ask a Scientist
Heb je weleens het gevoel dat dat ene item in het nieuws echt belangrijk is, maar je weet niet helemaal zeker waarom? Heb je de krantenkoppen gezien, maar niet het volledige artikel gelezen? De RUG schiet te hulp! In Ask a Scientist komen de beste onderzoekers van Groningen om hun kennis te delen en context te bieden bij betwistbare claims, nepnieuws en voortdurende conflicten in de wereld.

#3: Te veel stikstof, wat nu?
STIKSTOF. Tja, durven we er nog over te beginnen? Kun je het woord nog horen? We wagen ons er toch aan, want de drastische maatregelen om de hoeveelheid stikstof in de atmosfeer terug te dringen zullen ook jou raken… toch?

Kamerleden buitelen over elkaar heen met plannen, meningen en ideeën om dat voor elkaar te krijgen. De regering is nu aan zet, wat gaat het worden? Wat kunnen we doen om de natuurgebieden te beschermen? Moeten alle koeien op dieet, zodat ze minder stikstof uitstoten? En wie had afgelopen jaar kunnen denken dat we anno 2020 op de snelwegen 100 km/u zouden gaan rijden? Of is minder natuur de oplossing? Moeten we misschien de beschermde status van sommige natuurgebieden opschorten? 

Universitair hoofddocent Milieukunde Sanderine Nonhebel (RUG) publiceert al twintig jaar over het onderwerp. Zij leidt ons deze avond door het woud van metingen, feiten en meningen en probeert antwoord te geven op al je vragen. Vanaf de uitvinding van kunstmest ruim 100 jaar geleden tot de trekkers en hijskranen op het Malieveld, over de invloed van de internationale voedseltransporten op de stikstofoverschotten en de eerste plannen van de regering om de stikstof terug te dringen en het antwoord op de vraag: waarom zijn de boeren zo ontzettend boos? 

Ask a Scientist is een samenwerking tussen Studium Generale Groningen en Usva - Cultureel Studentencentrum.

Also in this series

Francesca Giardini
Reputation Failures and Ineffective Gossip - SOLD OUT!
English

On May 25, 2018, Harvey Weinstein, one of Hollywood’s most powerful and successful producers, was arrested in New York, charged with rape and other offenses.

See also

Ben & Jerry's
Ben Cohen
English

Co-founder Ben Cohen tells you all about the history of Ben and Jerry’s, their values, their mission and about their involvement in communities.