Skip to main content
Theme
Nederlands

Aaaah....schattig!

Over supernormale prikkels, stripfiguren en karikaturen
Carel ten Cate en theatergroep Cowboy bij Nacht

Waarom vinden we baby’s en kuikentjes zo schattig. En hoe spelen striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers hierop in?

Waarom heeft Mickey Mouse zulke grote ogen? Waarom vinden we teddyberen schattig? Waarom kan een karikatuur herkenbaarder zijn dan de werkelijke persoon? Wat maakt sommige mensen aantrekkelijker dan andere? En tenslotte: wat heeft dat alles met zilvermeeuwen, hun snavels en hun eieren te maken? Het antwoord op al deze vragen gaat, onder meer, terug op het werk van de beroemde Nederlandse gedragsbioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen: de supernormale prikkel. Dit zijn overdreven prikkels waarop sterker wordt gereageerd dan op een normale, natuurlijke prikkel. Tinbergen ontdekte een dergelijke prikkel tijdens een experiment met meeuwenkuikens. Er zijn vele voorbeelden bij dier en mens, die laten zien wat een supernormale prikkel is en hoe die werkt. Ze zijn terug te vinden in het werk van striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers.

Lezing van Carel ten Cate met een theatrale in- en uitleiding over ‘De meeuwen van Tinbergen’ van theatergroep Cowboy bij Nacht.

Carel ten Cate werkt als hoogleraar gedragsbiologie aan het Instituut voor Biologie van de Universiteit Leiden. Zijn grote inspirator is Niko Tinbergen (Nobelprijs, 1973), die in Leiden de basis legde voor de Gedragsbiologie. Ten Cate is op wetenschappelijk gebied geïnteresseerd in de relatie tussen de mechanismen van het gedrag van dieren en evolutionaire processen, waarbij hij onderzoek doet aan communicatiesignalen bij dier en mens.

Theatergroep Cowboy bij Nacht ontwikkelde het interdisciplinaire kunstproject project ‘De Meeuwen van Tinbergen’, dat met een theatervoorstelling op locatie in première ging op het Oerol Festival. Tijdens deze Studium Generale-lezing speelt Cowboy bij Nacht een inleidende en een uitleidende scène uit ‘De Meeuwen van Tinbergen’. Meer informatie

Interessante links
Wikipedia Over Niko Tinbergen
Universiteit Leiden Carel ten Cate
Over Cowboy bij Nacht
Cowboy bij Nacht op Youtube:
Op Terschelling bij de meeuwen
Over theatershow 'Meeuwen van Tinbergen' op Oerol

 

See also

diverse sprekers
Een avond over eten
Nederlands

De feestdagen komen eraan en in weerwil van allerlei verheven gedachten over vrede op aarde, honger in de wereld en goede voornemens voor het nieuwe jaar speelt toch altijd weer

Placeholder
The attraction of totalitarian ideologies
English

Great dictators and totalitarian regimes coloured the 20th century brown, black and red.