Skip to main content
Theme
Nederlands

Aaaah....schattig!

Over supernormale prikkels, stripfiguren en karikaturen
Carel ten Cate en theatergroep Cowboy bij Nacht

Waarom vinden we baby’s en kuikentjes zo schattig. En hoe spelen striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers hierop in?

Waarom heeft Mickey Mouse zulke grote ogen? Waarom vinden we teddyberen schattig? Waarom kan een karikatuur herkenbaarder zijn dan de werkelijke persoon? Wat maakt sommige mensen aantrekkelijker dan andere? En tenslotte: wat heeft dat alles met zilvermeeuwen, hun snavels en hun eieren te maken? Het antwoord op al deze vragen gaat, onder meer, terug op het werk van de beroemde Nederlandse gedragsbioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen: de supernormale prikkel. Dit zijn overdreven prikkels waarop sterker wordt gereageerd dan op een normale, natuurlijke prikkel. Tinbergen ontdekte een dergelijke prikkel tijdens een experiment met meeuwenkuikens. Er zijn vele voorbeelden bij dier en mens, die laten zien wat een supernormale prikkel is en hoe die werkt. Ze zijn terug te vinden in het werk van striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers.

Lezing van Carel ten Cate met een theatrale in- en uitleiding over ‘De meeuwen van Tinbergen’ van theatergroep Cowboy bij Nacht.

Carel ten Cate werkt als hoogleraar gedragsbiologie aan het Instituut voor Biologie van de Universiteit Leiden. Zijn grote inspirator is Niko Tinbergen (Nobelprijs, 1973), die in Leiden de basis legde voor de Gedragsbiologie. Ten Cate is op wetenschappelijk gebied geïnteresseerd in de relatie tussen de mechanismen van het gedrag van dieren en evolutionaire processen, waarbij hij onderzoek doet aan communicatiesignalen bij dier en mens.

Theatergroep Cowboy bij Nacht ontwikkelde het interdisciplinaire kunstproject project ‘De Meeuwen van Tinbergen’, dat met een theatervoorstelling op locatie in première ging op het Oerol Festival. Tijdens deze Studium Generale-lezing speelt Cowboy bij Nacht een inleidende en een uitleidende scène uit ‘De Meeuwen van Tinbergen’. Meer informatie

Interessante links
Wikipedia Over Niko Tinbergen
Universiteit Leiden Carel ten Cate
Over Cowboy bij Nacht
Cowboy bij Nacht op Youtube:
Op Terschelling bij de meeuwen
Over theatershow 'Meeuwen van Tinbergen' op Oerol

 

See also

Placeholder
Sibrand Poppema, Trienke Drijfhout, Ning Ding
The Importance of Student Exchange
English

At the beginning of every semester, we see lots of Chinese students arriving in Groningen, with huge suitcases filled with their dreams and ambitions.

Alex Haslam
Identity, Influence and Power
English

Leadership is not simply about getting people to do things. It is about getting them to want to do things. Leadership is not an “I-thing”; it is very much a “we-thing”.

Placeholder
Johan Schaberg
Over leiders en volgers
Nederlands

Bill Gates (Microsoft), Kleisterlee (Philips), Rijkman Groenink (voorheen ABN-AMRO), Van der Hoeven (voorheen Ahold), ze worden of werden beschouwd als topbestuurders, zo niet d