Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
vanaf een half uur voor aanvang gratis af te halen aan de Forum-kassa

Aardbevingen

met Rien Herber, Jan Brouwer en Tom Postmes

Aardbevingen in Noordoost-Groningen, maar ook in de stad, zorgen letterlijk en figuurlijk voor veel opschudding. Hoe ontstaan die bevingen, wat kunnen we nog verwachten en wie is er juridisch aansprakelijk?

De aardbevingen in Groningen en Ommeland zorgen voor veel opschudding. Maar wat weten we nu echt over de oorzaken en de juridische en sociale gevolgen van de bevingen? Het is duidelijk dat de aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning. Maar hoe ontstaan ze precies? En als de oorzaak duidelijk is, kunnen we de aardbevingen dan beter controleren of voorspellen? De laatste tijd zijn er ook aardschokken gevoeld in de stad, het lijkt er dus op dat de bevingen toenemen. Wat kunnen we nog verwachten? En zou het probleem opgelost zijn als de gaswinning stopt?  

De veiligheidsrisico’s, schade en verlies aan economische perspectief als gevolg van de aardbevingen zijn enorm voor de mensen in de getroffen regio. Maar wat kun je doen als je huis door de aardbevingen scheuren vertoont of onverkoopbaar is? Wat zijn de juridische mogelijkheden en valkuilen? 

Inmiddels is er veel aandacht voor de financiële hulp aan de gedupeerde bewoners, maar de sociale onrust die is ontstaan blijft onderbelicht. Dat neemt niet weg dat negatieve gevoelens over veiligheid en leefbaarheid een belangrijke rol spelen. Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen bewoners aan de ene kant en de rijksoverheid en de NAM aan de andere kant. Wat zijn de psychische gevolgen van de aardbevingen en hoe zouden we daarmee moeten omgaan? 

Alex van der Berg gaat in gesprek met hoogleraar geo-energie Rien Herber over de oorzaken van de aardbevingen; hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer over de juridische consequenties voor de betrokken partijen en de mogelijkheden voor de gedupeerden; en hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes over de sociale onrust die in Groningen is ontstaan door gaswinning en de daarmee verband houdende aardschokken.

Zie ook

Placeholder
Karina Schaapman. Coreferent: Mr.drs. Marjan Wijers
Twijfels bij een liberaal prostitutiebeleid
Nederlands

Iedere opgroeiende man in onze maatschappij voelt wellicht weleens de aandrang om een ander eens flink in elkaar te rammen – om wat voor reden dan ook.