Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Allons enfants de la Patrie

Een avond over Nationale Volksliederen

Wij Nederlanders hebben niet zo veel met ons volkslied. De tekst is raadselachtig, de muziek in onze oren te pompeus.

Alleen als ons nationale voetbalelftal weer een ander land swingend oprolt, dan zingt het publiek nog wel eens “van Dui-ui-uitschen bloed” en “de ko-o-o-ning van Hispanje”. In veel andere landen is dat heel anders. Daar is het absoluut not done om bij het horen van de nationale hymne te blijven zitten: iedereen gaat staan en legt de rechterhand op het hart.

Hoe komt een land eigenlijk aan een volkslied? Hoe klinken de volksliederen van ons omringende landen? En van landen wat verder weg?  Op een avond waarop het volkslied centraal staat speelt muziekvereniging Harmonie ’67 een twaalftal volksliederen. Vooraf geeft een kenner van de desbetreffende volkslied een ultrakorte inleiding op muziek, tekst en wording van de nationale hymne. Van ’God zegene Zuid-Afrika’, tot ‘Einigkeit und Recht und Freiheit’ en van ‘Frustrate their knavish tricks’ tot ‘Dov’ è la vittoria?’. Tot slot speelt het orkest een onbekend volkslied als toegift. De sprekers zijn allen van RUG-huize.

Programma:
1.   Nederland – Het Wilhelmus – prof.dr. Bart Ramakers
2.   Duitsland – Het Duitslandlied – drs. Petra Prescher
3.   Groot-Brittannië – God Save the Queen – dr. Hans Jansen
4.   Frankrijk – La Marseillaise – drs. Alberte Roué
5.   Italië – Inno di Mameli – dr. Maaike Dicke
6.   Amerika – The Star-Spangled Banner – dr. Frank Kelderman
7.   Rusland – Patriottisch Lied – dr. Peter de Groot
8.   Brazilië – Hino Nacional do Brasil – dr. Theo van Batenburg
9.   Japan – Kimigayo – dr. Janny de Jong
10. Israël – Hatikva – dr. Ranito Nikolsky
11. Zuid Afrika – Nkosi sikelel’i  Afrika – drs. Katherine Gardiner

Muziekvereniging Harmonie’67 speelt olv. Floris de Wever uiteenlopende muziek. Het orkest is opgericht in 1967 en ontstaan uit een fusie van arbeidersmuziekvereniging Door het Volk - Voor het Volk en geheelonthoudersmuziekvereniging Het Veilig Spoor. In 1968 sloot de katholieke muziekvereniging St. Jozef zich aan. Sinds 1983 is Harmonie'67 podiumorkest. Meer informatie: www.harmonie67.nl

Floris de Wever (1976) studeerde bastuba aan het Arnhems Conservatorium en harmonie- en fanfaredirectie aan het Conservatorium in Amsterdam. De Weever was als bastubist o.m. actief bij het Trompetterkorps Bereden Wapens te Amersfoort. Hij is sinds april 2006 als dirigent als verbonden aan Harmonie ‘67.

 

Zie ook

met Tomas Serrien en het Kamerorkest van het Noorden
i.s.m. Soundsofmusic
Nederlands

Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen?