Skip to main content
Theme
Nederlands

Bevolkingsexplosie

en hoe voeden we de wereld?
Hinke Haisma, Sanderine Nonhebel, Dirk Bezemer

Kan de aarde een bevolking van 10 miljard bewoners in 2100 aan?

De wereldbevolking groeit en groeit. Leefden er rond 1900 ruim anderhalf miljard mensen op de aarde, inmiddels zijn dat er al 7 miljard en over veertig jaar zal dit aantal met 30 procent zijn gestegen naar ruim 9 miljard. Die explosieve groei vindt vooral plaats in ontwikkelingslanden. Hoe kunnen we al deze monden voeden? De wereldvoedselproductie moet in 2050 met 70 procent zijn toegenomen om de snelle bevolkingsgroei te kunnen opvangen, voorspelt de Wereldvoedselorganisatie FAO. Is dit te realiseren?

Nee, zeggen de pessimisten, de voedselproductie kan deze groeispurt nooit bijbenen. Alleen met een rigoureuze bevolkingsbeperking kunnen we ernstige voedseltekorten en milieuproblemen voorkomen. Maar er zijn ook meer optimistische geluiden. We zitten dan wel op het maximum van de te gebruiken landbouwgrond, maar met nieuwe technologieën kan de productie flink omhoog. Verder zullen we wereldwijd onze eetpatronen moeten veranderen. De groeiende consumptie van vlees is niet vol te houden. Want wat gebeurt er met het milieu als China en India massaal overstappen op de hamburger? Ontwikkelingseconomen zijn gematigd optimistisch. Naast indrukwekkende groeicijfers van opkomende economieën als India en Brazilië, zit ook Afrika in een economische renaissance, met olie en landbouwproducten als de grote motor.
Kan de aarde een bevolking van 10 miljard bewoners in 2100 aan? Of betalen we de tol in de vorm van een verpest milieu, grote gezondheidsproblemen en hongersnoden? Is er wereldwijd voldoende voedsel en gaat het vooral om een verdelingsvraagstuk of moeten we ons consumptiepatroon ingrijpend aanpassen?

Bart van de Laar spreekt met demograaf en voedingsdeskundige Hinke Haisma, milieukundige Sanderine Nonhebel en ontwikkelings- en landbouweconoom Dirk Bezemer.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Dorhout Advocaten.
 

Also in this series

Hinke van der Werf, Jochen Mierau en Willem Drenthen
Nederlands
De zorg piept en kraakt. Zorgkosten rijzen de pan uit, er zijn niet genoeg handen aan het bed en de IC-capaciteit schiet tekort. Loopt het zorgsysteem vast?

See also

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?

Science Dinner
Andreas Schmidt, Tamer Nawar and Marian Verkerk
English

Enjoy a dinner and conversation with scientists and students during Science Dinner. The menu does not only offer surprising tastes, but also thought-provoking ideas.

Leah Henderson, Mohammad Gharesifard, Wally van der Laan, Carmen van Bruggen, Thomas Wilschut and Ansgard Heinrich
With livestream
English

In a world of knowledge bubbles and alternative facts, the nature of truth has become the subject of intense debate.