Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Clash XXL festival
Nederlands
Tijd
12:00 – 23:00
Locatie

Grand Theatre
Grote Markt 35
Groningen
Nederland

Tickets
€11 voor Clash Context / €27,50 voor het complete festival Clash XXL

Clash Context

Tinkebell, Nick Verstand, Johan Kolsteeg, Iris Sommer e.v.a.

Wat gebeurt er in je hoofd als je naar kunst kijkt? Wie bepaalt eigenlijk nog wat kunst is? Op de tweede dag van Clash XXL Festival, een nieuw festival voor kunst en muziek, gaan we de diepte in met Clash Context. Een dag vol kunst, panels en discussies.
Samen met Studium Generale, Galerie With Tsjalling, Jonge Harten, kunstenaars en wetenschappers bespreken we verschillende onderwerpen. Wat is kunst in het tijdperk van Instagram? En hoe beleven we kunst? Daarnaast kun je exposities bekijken in Grand Theatre, Galerie With Tsjalling, Noorderlicht en NP3.

15.00 uur: Panel #1 Experience Art (EN)
16.30 uur: Panel #2 #Insta Art (NL)
20.00 uur: Keynote Speech door Tinkebell
Bekijk hier het volledige blokkenschema van Clash Context


De panels zijn gevuld met:

- Clash-kunstenaars Nick Verstand en Philip Vermeulen,
- wetenschappers Barend van Heusden en Iris Sommer (RUG/UMCG),
- artistiek directeur van Jonge Harten Theaterfestival Marc Maris,
- galeriehouder Tsjalling Venema (Galerie With Tsjalling),
- Karina Smrkovsky, hoofd Communicatie, PR en Marketing van het Groninger Museum,
- cultuurwetenschapper Johan Kolsteeg (RUG),
- Yuki Kho, van het bekende Instagramkanaal Kunst kijken met Ko & Kho
en Instagrammende leden van VERS (Groninger Forum).

Roelie Vuitton, Salim Bayri en Hendrik Hantschell geven PowerPointpresentaties, praat mee met de Aftertalkshow, volg de rondleidingen en ga zelf aan de slag tijdens een workshop.

Over de sprekers:

Nick Verstand maakt ruimtelijke audiovisuele installaties en performances waarin hij het gedrag en de waarneming van mensen onderzoekt. Tijdens Clash XXL wordt Aether getoond, een installatie waarin hij met laserlampen en geluid een organisch veranderende omgeving creëert.

Tinkebell is kunstenaar en schrijver. Ze werd beroemd door van haar eigen kat een handtas te maken. In haar werk kaart ze op provocatieve wijze de blinde vlekken van onze moderne hypocriete samenleving aan, zoals de manier waarop we dieren behandelen.

Philip Vermeulen is installatiekunstenaar wiens project Flap Flap tijdens Clash XXL wordt getoond. Zijn installaties zijn vaak performatief en provocatief van aard waarin hij de zintuigelijke ervaring van het publiek naar een ander niveau tilt.

Barend van Heusden is hoogleraar Cultuur en Cognitie aan de RUG. Hij onderzoekt kunst, niet als een verzameling voorwerpen (foto's, bijvoorbeeld, of sculpturen) of gebeurtenissen (zoals muziek of toneel), maar als een proces dat zich in de hersenen afspeelt

Johan Kolsteeg is cultuurwetenschapper aan de RUG. Hij focust zich in zijn onderzoek op cultureel leiderschap, cultureel ondernemerschap en communicatie over kunst in relatie tot de cultuurconsumptietheorie.

Iris Sommer is psychiater en neurowetenschapper, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Vorig jaar verscheen haar boek De Zeven Zintuigen. Over waarnemen en onwaarnemen over o.a. intuïtie en selectieve waarneming.

Marc Maris is directeur van Jonge Harten Festival, het theaterfestival voor de jonge theaterliefhebber. Hij studeerde Kunsten, Cultuur en Media aan de RUG. Als artistiek medewerker van de Nederlandse Dansdagen en dramaturg werkte hij met verschillende choreografen en theatermakers

Tsjalling Venema is eigenaar van galerie with tsjalling:, een galerie in Groningen die hedendaagse kunst toegankelijk maakt.

Karina Smrkovsky is hoofd communicatie, PR & marketing Groninger Museum. Daarvoor was zij o.a. verantwoordelijk voor de PR en communicatie van het internationaal designevenement Ventura Lambrate in Milaan.

Yuki Kho is verantwoordelijk voor The Art of Work en runt samen Ko van ’t Hek Kunst Kijken met Ko & Kho, de grootste Nederlandstalige kunstnieuwsbrief.

VERS is het jongeren kernteam van het Groninger Forum met twaalf uiteenlopende nieuwsgierige jongeren met interesse in boeken, film, games, graffiti, rap en vlogs.

Zie ook

Placeholder
Olaf Vos. Inleiding Martin Hillenga
Workshop Olaf Vos
Nederlands

Als nieuwe student in Groningen komt er een hoop op je af: je gaat op jezelf wonen, begint een nieuwe opleiding en maakt kennis met het studentenleven.

Placeholder
Gert de Graaff
Over optische en mentale illusies
Nederlands

In de meermalen bekroonde film De zee die denkt speelt regisseur Gert de Graaff in op de ervaringen die de kijker heeft tijdens het kijken.