Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands
Tijd
10:30

Conservatieve Vooruitgang

Thierry Baudet. Coreferent: Frank Ankersmit

Volgens politiek commentatoren heeft Nederland met Rutte 1 haar meest conservatieve regering van de afgelopen veertig jaar gekregen. In het maatschappelijk en filosofisch debat wordt regelmatig gesproken over 'conservatieven' en 'conservatisme'.

Toch is het niet helemaal helder wat het conservatisme nu eigenlijk inhoudt. Sterker nog, rondom conservatisme bestaat eindeloze verwarring. Zo zou het gelijkstaan aan simpele behoudzucht, 'rechts' zijn, of het tegenovergestelde van 'progressief'.
De jonge jurist en historicus Thierry Baudet beschouwt het conservatisme als het alternatief voor twee grote politieke stromingen van de 20ste eeuw: het socialisme en het liberalisme. Hoewel conservatieven de waarden van vrijheid en gelijkheid zeker niet onbelangrijk vinden, geloven zij dat de wezenlijke politieke en maatschappelijke vragen er niet, of althans niet volledig, door kunnen worden begrepen. Het dilemma van de staat tegenover de markt is hen te eenzijdig. De staat die gelijkheid en de markt die vrijheid moet brengen, willen conservatieven aanvullen met het verantwoordelijke, cultureel gevormde individu. Cultuur omvat dan ook zorg voor de naaste omgeving, behoud van de menselijke maat in de geïndustrialiseerde samenleving, integriteit, de sociale voorwaarden voor de rechtsstaat, en de bescherming van het milieu. Als deze aandachtspunten klinken als gemeenplaatsen komt dat doordat het conservatisme eigenlijk altijd al door een breed publiek werd gedragen.

Thierry Baudet studeerde rechten en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was programmamaker/presentator op Amsterdam FM en BNR Nieuwradio, en werkt momenteel aan de Universiteit Leiden aan een proefschrift over nationale soevereiniteit. In 2010 stelde hij samen met Michiel Visser de bundel Conservatieve vooruitgang samen.

Frank Ankersmit is emeritus-hoogleraar intellectuele en theoretische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is een geregeld deelnemer aan het publieke debat over de democratie, het liberalisme en het conservatisme.

Interessant links
Universiteit van Leiden 'Conservatieve vooruitgang'
Wikipedia Frank Ankersmit

Zie ook

Placeholder
Jij en je mobiel | Civil Journalism - Iedereen journalist?
Nederlands

Op 11 april 2008 staat filmtheater Images een hele dag in het teken van de mobiele telefoon als camera.

Bert Popken in gesprek met Matthijs Bierman, Dirk Bezemer, Laura Spierdijk en Steven Brakman
Nederlands

Hoe komen we uit de hardnekkige financi├źle en economische crisis? Kunnen duurzame banken en ondernemers zorgen voor een gezonde wereldeconomie?