Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
16:00 – 17:15 & 20:00 - 21:15
Locatie

Grand Theatre
Grote Markt 35
Groningen
Nederland

Tickets
€4,-/ gratis voor SG-pashouders en studenten (via Soundofmusic)

De ervaring verbeeld

Kunst, ook in tijden van corona
Barend van Heusden i.s.m. Soundsofmusic

Met kunst geven mensen vorm aan hun ervaring. Dat was altijd al zo en dat is vandaag de dag niet anders. Dat kunst steeds verandert ligt dan ook niet aan de kunst, maar aan onze ervaring. Maar hoe verbeeldt kunst dan onze ervaringen? Kan het ons helpen greep te krijgen op indringende ervaringen zoals de huidige pandemie? Hoogleraar cultuur en cognitie Barend van Heusden laat zien hoe kunst twee aspecten van onze ervaring verbeeldt: de onzekerheid en de ruimte die ontstaat. Voor veel mensen is de pandemie een bijzondere, heftige ervaring. Volgens van Heusden kan kunst  ons helpen daar greep op te krijgen, door ervaring een vorm te geven die onzekerheid niet opheft, maar tegelijkertijd ruimte biedt voor nieuwe mogelijkheden.

Barend van Heusden is hoogleraar Cultuur en Cognitie. Hij onderzoekt kunst, niet als een verzameling voorwerpen (foto's, bijvoorbeeld, of sculpturen) of gebeurtenissen (zoals muziek of toneel), maar als een proces dat zich in de hersenen afspeelt. Kijken naar schilderijen, muziek maken of ernaar luisteren, verhalen vertellen en romans lezen – het zijn allemaal cognitieve processen met een gemeenschappelijke functie en structuur.

Contextprogramma geluidswandeling ‘De Val’
Dit programma is onderdeel van het festival Soundsofmusic festival (3 t/m 8 november) en zodanig gekoppeld aan de geluidswandeling ‘De Val’. Aan het eind van de lezing zal Barend van Heusden in gesprek gaan met tekstschrijver Ko van den Bosch. Hij maakte voor Soundsofmusic de geluidswandeling De Val aan de hand van thema’s uit het gelijknamige werk La Chute van Albert Camus: het nemen van verantwoordelijkheid als individu, compassie met de anderen en narcisme. Thema’s die in het licht van de coronacrisis een nieuwe lading krijgen. Het is aan te raden ook deel te nemen aan de wandeling: tickets voor de lezing en wandeling via website van Soundsofmusic.

Extra tijd toegevoegd: Er is een extra tijdsslot toegevoegd, er zijn nu ook kaarten verkrijgbaar voor de sessie van 20:00-21:15 uur. Zie de website van Soundsofmusic voor tickets.

Ook in deze serie

Zie ook

Over creativiteit en de kracht van kunst

De uitbraak van het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit en het sluiten van musea, concertzalen en theaters vraagt ons om alternatieve manieren om kunst te ervaren.

Missen we iets? Met Barend van Heusden
Nederlands

Musea zijn gesloten, concerten, theatervoorstellingen en festivals zijn afgelast. Enerzijds worden onze mogelijkheden om kunst te ervaren ingeperkt.