Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

online
Nederland

Tickets
Gratis (aanmelden verplicht)

Creativiteit, verbeelding en ontwikkeling

Gerrit Breeuwsma - online

Vraag kinderen van vijf of zij kunnen tekenen en ze zeggen allemaal: “Ja!”. Vraag het twaalfjarigen en het blijft vaak angstvallig stil. Hoe kan een ‘alledaags talent’ dat bij jonge kinderen zo ruimschoots aanwezig is in de loop van de ontwikkeling verloren gaan? Wat zegt dit over de omgang met ontwikkeling van creativiteit en verbeelding in het onderwijs en de maatschappij? Zijn we inderdaad steeds meer gericht op doelmatigheid en is er geen ruimte voor verbeelding? Op school en vaak ook thuis leer je immers binnen de lijntjes kleuren, maar werkt dat niet juist averechts? Wat kan het onderwijs doen om de ontwikkeling van verbeelding en creativiteit te stimuleren?

Gerrit Breeuwsma is als ontwikkelingspsycholoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert onder andere over de theorie en geschiedenis van de ontwikkelingspsychologie. Een recente boekpublicaties is Allemaal autistisch. Tussen hulp, hoop en hype (2019).

Dit programma stond eerder gepland voor november 2020.

Ook in deze serie

Zie ook

Over creativiteit en de kracht van kunst

De uitbraak van het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit en het sluiten van musea, concertzalen en theaters vraagt ons om alternatieve manieren om kunst te ervaren.