Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Gratis (aanmelden verplicht)

Toekomst verbeelden

Marleen Stikker - online

Het is in deze tijden lastig om je een rooskleurige toekomst voor te stellen. We ontmoeten elkaar zo min mogelijk, we werken vanachter het beeldscherm en onze actieradius beperkt zich tot een blokje om in de buurt. We lijken al in een dystopie terechtgekomen. Maar volgens internetpionier Marleen Stikker hoeft dit het niet te zijn. Om buiten de kaders te denken, de verbeeldingskracht aan te spreken en mogelijkheden te zien, hebben we onze creativiteit nodig. Volgens Marleen Stikker kunnen kunstenaars en ontwerpers ons helpen om de samenleving en leefomgeving te transformeren. In deze lezing pleit zij voor een actieve rol voor de cultuursector bij het vormgeven van de toekomst.

Marleen Stikker is oprichter, directeur en bestuurder van Waag. In 1993 stond Marleen aan de wieg van het internet. Als bedenker en 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

Dit programma wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale Leeuwarden.

Ook in deze serie

Zie ook

Over creativiteit en de kracht van kunst

De uitbraak van het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit en het sluiten van musea, concertzalen en theaters vraagt ons om alternatieve manieren om kunst te ervaren.

Carla Roos, Kasper Hendriks en Diederik Roest
Nederlands

De mens is een kuddedier. We vormen op allerlei manieren groepen: met vrienden, familie of landgenoten, in studentenverenigingen, sportclubs of in de kerk.