Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Pieter Boeke Lezing 2014
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht! Geen kaarten? Probeer het aan de zaal, wie weet blijft er een stoel leeg.

De gebroken spiegel

De invloed van traumatisering op zeer jonge leeftijd
Marja Rexwinkel

Wat betekent het blootgesteld worden aan traumatische ervaringen voor jonge kinderen? Marja Rexwinkel spreekt over haar ervaringen bij de Amsterdamse zedenzaak rond kinderdagverblijfleider Robert M.

Kinderen kunnen op meerdere manieren getraumatiseerd worden. Door ervaringen die zij zelf ondergaan of waar zij getuige van zijn, maar ook door de intergenerationele overdracht van onverwerkte trauma’s van hun ouder(s). Hoewel wij inmiddels veel weten over bijvoorbeeld de gevolgen van kindermishandeling is er nog veel onduidelijk over de invloed van trauma bij jonge kinderen in de baby- en peutertijd. Wat betekent het blootgesteld worden aan traumatische ervaringen voor kinderen die voor hun ontwikkeling nog totaal afhankelijk zijn van hun ouders? Welke impact heeft onopgelost trauma in het verleden van ouder(s) op de ontwikkeling van het jonge kind?

Ruim twee jaar geleden werd Amsterdam opgeschrikt door een grote zedenzaak waarbij kinderdagverblijfleider Robert M. meerdere zeer jonge kinderen, in de leeftijd van een paar weken tot drie jaar, had misbruikt. Hij bekende het misbruik van meer dan 80 kinderen op een kinderopvang en als oppas bij de kinderen thuis. De discussies n.a.v. deze complexe zedenzaak hebben ons denken over het stress-trauma-continuüm bij zeer jonge kinderen en hun ouders verder aangescherpt.

Marja Rexwinkel was nauw betrokken bij de Amsterdamse zedenzaak. In haar lezing vertelt ze over de ervaringen in deze zedenzaak en over de gevolgen en behandeling van traumatisering op jonge leeftijd. 

Drs. Marja Rexwinkel werkt als klinisch psycholoog, psychotherapeut en IMH specialist bij het Kabouterhuis/OuderKindLijn (OKL) in Amsterdam. De OKL richt zich op de behandeling van jonge kinderen tussen 0-5 jaar, hun ouders en op aanstaande ouders.
De Pieter Boeke-lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, studievereniging Psychologie Groningen.
De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO wil met deze lezing een breder publiek kennis laten maken met de theorie en methodiek van de psychotherapie en het onderzoek daarnaar. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.ppo-opleidingen.nl). 

 

Ook in deze serie

Zie ook

Marja Pruis en Miriam Rasch
Nieuw licht op eigenliefde in tijden van sociale media
Nederlands

De moderne mens lijkt erg van zichzelf te houden, als je de sociale media mag geloven. Maar is dat wel zo?