Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Juliana en Bernhard

lezing en gesprek
Cees Fasseur

In de jaren vijftig van de vorige eeuw wist Greet Hofmans, een soort Jomanda avant la lettre, het Koninklijk Huis in twee kampen te splijten: Prins Bernhard en zijn dochters aan de ene kant, en Koningin Juliana aan de andere. Een commissie van drie wijzen (de commissie-Beel) moest er aan te pas komen om een dreigende scheiding van Juliana en Bernhard af te wenden. Uiteindelijk was het de gebedsgenezeres die haar biezen moest pakken en Bernhard en Juliana leefden nog lang; onbekend is hoe gelukkig.

Vijftig jaar later kreeg historicus Cees Fasseur de mogelijkheid persoonlijke brieven en het tot dan toe geheime rapport van de commissie-Beel te lezen en de ware toedracht van de Greet Hofmans-affaire op te tekenen. Het leidde tot het veelgeprezen maar toch ook kritisch ontvangen boek Juliana & Bernhard.

 

De kritiek was er, misschien niet toevallig, vooral van vrouwelijke publicisten als Anet Bleich en Elsbeth Etty. Volgens hen was Greet Hofmans helemaal niet staatsgevaarlijk, had Juliana het gelijk aan haar zijde en was Bernhard maar beter al door de commissie- Beel hard aangepakt. Dan waren ons zijn latere misstappen wellicht bespaard gebleven.

 

Op 15 december is Cees Fasseur te gast bij Studium Generale en boekhandel Selexyz Scholtens. Hij houdt een lezing over zijn boek. Daarna gaat de Groningse hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis Doeko Bosscher met hem in gesprek en bespreekt de kritiek die het boek opriep.

Georganiseerd ism. Boekhandel Selexyz Scholtens

Zie ook

diverse sprekers
Een avond over eten
Nederlands

De feestdagen komen eraan en in weerwil van allerlei verheven gedachten over vrede op aarde, honger in de wereld en goede voornemens voor het nieuwe jaar speelt toch altijd weer

Lucas De Man
A Lecture Performance
English

For this solo-performance, Lucas De Man travelled through Europe, visiting more than 20 creators that are rooting for change and are all working on remodeling the society that t

Peter Gøtzsche
Look up the Evidence Yourself
English

What is best thing to do when you’re feeling ill? In the time of internet and information overload, it is awfully difficult to tell who, or what to trust for medical advice.