Skip to main content
Nederlands

De meetbare mens

Martijn de Groot, Marijke Gordijn en Ronald Stolk

Met een gewone smartphone kun je goedkoop en snel exacte informatie over je eigen gedrag, gezondheid en levensstijl verzamelen.  Heeft de meetbare mens de toekomst?

Beweeg je wel genoeg? Een stappenteller vertelt het je. Eet je gezond? Wat is je stressniveau? Hoe beïnvloedt muziek of chocola je slaap? De antwoorden op deze persoonlijke vragen heb je zelf in de hand. Met een gewone smartphone kun je goedkoop en snel exacte informatie over je eigen gedrag, gezondheid en levensstijl verzamelen. Handige apps en sensoren op je smartphone of tablet kunnen je een schat aan informatie geven. De meetbare mens heeft de toekomst!

Wat is de zin en betekenis van al dat meten? Verandert het echt je leven? En hoe betrouwbaar zijn deze persoonlijke meetgegevens? Het Quantified Self Institute van de Hanzehogeschool  Groningen, dat vorig jaar van start ging, onderzoekt dit. Het is een uniek project  dat een brug slaat tussen de individuele ervaringen van de wereldwijde quantified self-community en wetenschap, gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven. Centraal staat het stimuleren van een gezonde levensstijl met behulp van het systematisch verzamelen van persoonlijke data over voeding, beweging, slaap, stress en sociale interactie. Een goudmijn aan persoonlijke data ligt binnen handbereik. Er is zoveel informatie voor handen dat het misschien wel onze plicht wordt om aan zelfmeting te doen. En dan worden we persoonlijk verantwoordelijk voor onze eigen gezondheid, productiviteit en stemmingen. Willen we dat? Hoe zal de meetbare mens ons denken en handelen de komende jaren gaan beïnvloeden?

Hierover spreekt Alex van den Berg met medisch bioloog Martijn de Groot, projectleider van het Quantified Self Institute van de Hanzehogschool, Marijke Gordijn, chronobioloog die onderzoek doet naar ons slaapgedrag en directeur is van ‘Chrono@Work’, en Ronald Stolk, wetenschappelijk directeur van Life Lines, het Groningse bevolkingsonderzoek naar het ontstaan van chronische ziekten, waarbij over een periode van 30 jaar data worden verzameld over de leefstijl en gezondheid van mensen.

Interessante links:

Website Quantified Self Institute
Digitalezorggids.nl: blog Martijn de Groot
Uitzending gemist: Labyrinth tv
Website LifeLines.nl
Website Chrono@Work

Also in this series

See also

Hendrik Vos | Coreferent: Anjo Harryvan
Nederlands

Waarom schoten de oplossingen voor de eurocrisis tot nu toe te kort? En waar komt die euroscepsis in Nederland toch vandaan?

Placeholder
John Videler, Ward van der Houwen
Nederlands

Vogels vliegen beter dan vliegtuigen, geribbelde schubben verminderen de wrijvingsweerstand van haaien, tanden van slakken breken nooit af, die op boorkoppen van cutterzuigers v