Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

De Russische beer is weer los

Dreigt een nieuwe Koude Oorlog?
Hans van Koningsbrugge, Geert Greving, Coen van Zwol, Floris Akkerman, Jaap de Wilde

Met één rake klap maakte Rusland de rest van de wereld duidelijk dat het niet meer met zich laat sollen. De Georgische lieveling van het Westen Saakasjvili overspeelde zijn hand en werd hardhandig door Moskou terecht gewezen. Dat was les 1. Maar met de provocerende erkenning door het Kremlin van Abchazië en Zuid-Ossetië lijkt een nieuwe fase in de internationale politiek aangebroken. 

Is er werkelijk iets nieuws onder de zon? Rusland is immers al decennia een grootmacht – heer en meester in de Kaukasus. En een democratie met een fijngevoelige buitenlandse politiek? Neen, dat is Rusland nog nooit geweest. We hoeven ons alleen maar Poetins snoeiharde optreden in Tsjetsjenië en de moord op zijn critica Anna Politkovskaja te herinneren.

Hoe gaat de wereld op het hernieuwde zelfbewustzijn van de Russen reageren? Verklaren we Poetin en Medvedev tot internationale paria of zijn we toch te verzot op de Russische gas- en olievoorraden?

Deze vragen, en andere, moeten natuurlijk vooral in Groningen worden bediscussieerd. Groningen is immers dè gasstad van Nederland en heeft al een flinke tijd een innige band met Rusland ook op het gebied van de kunst.

Op 26 september kruisen de volgende experts de degens: Hans van Koningsbrugge, docent Ruslandkunde aan de RUG en directeur van het Nederland-Rusland Centrum, Geert Greving, hoofd Public Affairs van Gasterra, Coen van Zwol, redacteur van NRC Handelsblad en voormalig correspondent in Rusland en Floris Akkerman, Ruslanddeskundige van Amnesty International. Het debat staat onder leiding van Jaap de Wilde, hoogleraar Internationale Betrekkingen en Machtspolitiek aan de RUG.

 

Debatcentrum DwarsDiep

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Brian Dunphy
And the American Experience
English

How has this hit television show been able to be taken seriously?

Placeholder
Willem Middelkoop
Nederlands

Willem Middelkoop publiceerde in 2007 zijn bestseller Als de dollar valt, een waarschuwing voor de grote financiële problemen in de Verenigde Staten.

Placeholder
Harry van Bommel, Sophie in ’t Veld, Joost Lagendijk, Dirk-Jan van Baar
Nederlands

De Europese eenwording is misschien wel een van de allermooiste projecten uit de geschiedenis van de mensheid.