Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Foucault over de illusie van een autonoom leven

Machiel Karskens

Michel Foucault heeft de idee van de mens als een vrij handelend, zelf denkend, autonoom subject definitief de grond in geboord.

Michel Foucault (1926-1984) heeft de idee van de Mens als een vrij handelend, zelf denkend, autonoom subject definitief de grond in geboord. ‘De mens is een uitvinding van recente datum ...  die zal verdwijnen als een gezicht in het zand op de vloedlijn van de zee’ , zo eindigt zijn studie naar de moderne tijd. Later noemt hij de overtuiging dat wij een eigen zelf zijn, dat in vrijheid kan bepalen wat het zelf denkt en doet, niets anders dan een product van een overal werkzaam machtssysteem van disciplinering en normalisering.  Maar Foucault is tegelijk de filosoof en activist die steeds weer duidelijk maakt dat waar macht is ook altijd verzet is, dat je je grenzen moet overschrijden en van je leven een kunstwerk moet maken. Ben je dan niet juist een autonome mens? Nee, zo zal Foucault volhouden, maar je bent ook geen passief slachtoffer van boze machten. Wat ben je dan wel?

Machiel Karskens is emeritus hoogleraar sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vorig jaar verscheen zijn boek Foucault.
 

Interessante link:
Website Michel Foucault

 

buttonMp4Video-opname lezing Machiel Karskens

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Prof.dr. Ad Vingerhoets
Nederlands

Vlinders in je buik, een gebrekkige eetlust en voortdurend denken aan die ene ander... De kenner weet het al: een ernstig geval van verliefdheid.

Navid Kermani interviewed by Andreas Blühm
Christian Art Through Muslim Eyes
English

In his book Ungläubiges Staunen (Awe and Disbelief; not yet available in English), Navid Kermani comes face to face with great and lesser-known masterpieces of

met Tomas Serrien en ensembles van het Prins Claus
i.s.m. Soundsofmusic
Nederlands

Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen?