Skip to main content
Nederlands
Location

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Netherlands

Tickets
Vanaf een half uur voor aanvang gratis bij de kassa van het Groninger Forum

Gezonder met Virtual Reality

Kirsten Lamberts, Anne van Gaalen, Benno Brada

Druk druk druk? Zou het niet fijn zijn als je jezelf naar een tropisch strand zou kunnen zappen? Of ergens in de bergen de rust zou kunnen opzoeken? In zekere zin kan dit als je een Virtual Reality-bril opzet. VR creëert een realistische digitale wereld en kan je op die manier even uit de ‘werkelijk­heid’ halen. Leuk speelgoed voor onderne­mende privégebruikers, maar in de gezond­heidszorg wordt al serieus gebruik gemaakt van deze techniek. GGZ-instellingen gebruiken al Virtual Reality relaxvideo’s om hun cliënten te behandelen. Het UMCG doet onderzoek naar de effecten van dit soort VR-video’s op stress en welzijn. En bij het Martini Ziekenhuis zetten ze de virtual reali­ty-bril in voor pijnbestrijding tijdens verband­wisselingen in het Brandwondencentrum. Een andere ‘realiteit’ is die van Augmented Reality waarbij de werkelijkheid in tact blijft maar waar een digitale laag met informatie wordt aangebracht op de omge-ving als je door een AR-bril kijkt. In de nabije toekomst kunnen geneeskundestudenten anatomische kennis opdoen door een sectie te verrichten op een virtueel lichaam. Wat is er allemaal al mogelijk met VR en AR? Waar liggen de uitdagingen? En wat zijn de risico’s?

Alex van den Berg gaat hierover in gesprek met Kirsten Lamberts, medisch psycholoog bij het Martini Ziekenhuis, Stefan Vogelzang, mede-oprichter van het VR- en AR-bedrijf VIEMR, Anne van Gaalen, arts-anatoom en PhD-student Anatomie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en Benno Brada, directeur van The Dolphin Swim Club, een organisatie die VR-expe-riences biedt voor mensen met lichamelijke en psychische problemen.

Also in this series

Ward Rauws, Lise Jans en Martijn Schuit
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van

Gert ter Horst, Menno de Bree en Evelyn Stoelinga
Uitverkocht!
Nederlands

Tegenwoordig tinderen we er op los en als we daar geen succes mee boeken, zijn er tal van andere apps en datingsites. De mogelijkheden lijken oneindig.

See also

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?

Placeholder
Marjolijn Verspoor, Diette Doesburg-Maas, Lies Wesseling
Nederlands

Voor de meeste vrouwen is zelfontplooiing een vanzelfsprekendheid geworden. Na het afronden van hun studie gaan ze op zoek naar een baan.