Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Help, de polder verzandt!

Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Marc Chavannes, Jaap de Wilde

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen veel te weinig haast maakte.

In plaats van besluiten te nemen, zo klonk de klacht, stelt de overheid liever commissies in of ambtelijke werkgroepen.

Er is in Nederland minstens één - doorgaans scherpzinnige – waarnemer die zich helemaal kan vinden in de kritiek van de Kamer. Het is NRC-journalist en RUG-hoogleraar Marc Chavannes. In zijn recente bundel Niemand regeert. De privatisering van de Nederlandse politiek probeert Chavannes de breed levende onvrede in Nederland over het kabinet – sterker nog: over de politiek als geheel - te analyseren en te verklaren.

Nederland is het land geworden van deregulering, marktwerking, privatisering en gedogen; van commissies, achterkamertjes en technocratisch polderen. Het is de Irak-oorlog ingerommeld en in de EU een nakomer geworden. De kloof tussen burger en politiek is dieper dan ooit. En waar de grens tussen overheid en markt loopt, is iedereen onduidelijk. De overheid zelf weet dat ook niet.

Nog belangrijker: de overheid heeft als leverancier van diensten een bijzonder slechte naam gekregen. Want of het nu gaat om de kwaliteit van het onderwijs, de jeugdzorg, het openbaar vervoer, de filebestrijding, de bejaardenzorg, de aanschaf van een nieuw militair vliegtuig, de missies naar Uruzgan of Irak: zelden zijn er heldere keuzes gemaakt. Het optreden van de overheid is zwak en zwalkend en in plaats van het gezonde verstand overheerst besluiteloosheid en uitstelgedrag.

Hoe komt dat? Kan het anders? Is er een uitweg uit het Nederlandse bestuurlijk moeras? Over deze vragen discussiëren verschillende experts, onder wie Marc Chavannes, NRC-journalist en hoogleraar journalistiek. Het debat staat onder leiding van Jaap de Wilde, hoogleraar aan de RUG.

Dit debat wordt georganiseerd door DwarsDiep in het kader van de Week van de Democratie, van 24 oktober t/m 2 november. De Week van de Democratie wordt georganiseerd door Forum voor Democratische Ontwikkeling in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Politiek en Cultureel Debatcentrum DwarsDiep is partner van het Groninger Forum. Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats, een dynamisch centrum voor informatie, verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie. Totdat het gebouw klaar is, gebeurt dit door activiteiten te organiseren

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Meindert Fennema, Anton Zijderveld, Kay van de Linde, Geert Spieker
Vloek of zegen?
Nederlands

De SP is in de Tweede Kamer al een heel grote partij en Wilders’ PVV doet het in de peilingen uitstekend.

Zie ook

Placeholder
Jonathan Israel
English

Some scholars believe the Enlightenment began with eighteenth-century French philosophers such as Voltaire and Rousseau, whereas others trace its origins to England and to Newto

Arthur Shafer. Opponent: Lou de Leij
How Big Pharma threatens Academic Freedom
English

Over the past three decades, as governments have retreated from funding biomedical research, the pharmaceutical industry has stepped in to fill the vacuum.

Placeholder
Over idealen, inspiratie en individualisme
Nederlands

Ze zijn nuchter en berekenend, hebben nauwelijks idealen en bemoeien zich vooral met zichzelf.