Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
DOTliveplanetarium
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

DOT Groningen
Vrydemalaan 2
Groningen
Nederland

Tickets
€6,- (verkrijgbaar via DOT Groningen) - uitverkocht!

Het donkere heelal

Uitverkocht!
Govert Schilling

Honderd jaar geleden overleed de Groningse astronoom Jacobus Kapteyn die de term 'dark matter' introduceerde. Hoewel we meer dan een eeuw - en vele technologische ontwikkelingen - verder zijn, hebben sterrenkundigen en deeltjesfysici nog steeds geen flauw benul waar die mysterieuze donkere materie in het heelal uit bestaat. Sterker nog: sinds eind vorige eeuw weten we dat er behalve donkere materie ook onbegrepen donkere energie in de kosmos aanwezig moet zijn. In deze DOTliveplanetarium show vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling over de grotere duistere raadsels in de moderne sterrenkunde, die na de ontdekking van Jacobus Kapteyn nog altijd bestaan.

Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Regelmatig is hij te gast in radio- en tv-programma's om toelichting te geven op nieuwe astronomische ontdekkingen. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder de Eureka-prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de David N. Schramm Award van de American Astronomical Society. In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

Van der Velde Boeken is aanwezig met een boekenstand.

Illustratie: Fynn van der Ziel

Tickets voor deze avond zijn uitverkocht, er is helaas geen livestream.

Zie ook

DOTliveplanetarium
Arjen Dijkstra
Het verhaal van Eise Eisinga
Nederlands

Aan het einde van de 18e eeuw bouwde amateurastronoom Eise Eisinga het grootste planetarium dat de wereld ooit gezien had in zijn eigen woonhuis in Franeker.