Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Het Kerstverhaal

En andere geboorteverhalen
Nico ter Linden | Geurt Henk van Kooten

En het geschiedde in die dagen …”. Zo begint een van de bekendste bijbelverhalen: het Kerstverhaal. We lezen dat Jozef met Maria, “zijn ondertrouwde vrouw welke zwanger was” optrok naar Bethlehem en  “zij baarde haar eerstgeboren zoon en wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een kribbe, omdat voor hen geen plaats was in de herberg.” (Lucas 2).

Het verhaal van de geboorte van Christus staat in een lange en rijke traditie van geboorteverhalen van klassieke helden, politieke heersers, goden en halfgoden. Over Alexander de Grote deed bijvoorbeeld het verhaal de ronde dat hij niet de zoon was van Philippos van Macedonië, maar van een god die in de gedaante van een slang aan zijn moeder Olympias zou zijn verschenen. In deze zelfde sfeer ontstonden legenden rond Julius Caesar en Octavianus (keizer Augustus). De geboorte uit een maagd, een ster als teken van een goddelijke geboorte… in klassieke mythen en legenden zitten verschillende elementen uit het Kerstverhaal.

Twee geboorteverhalen over Jezus worden ons verteld, een versie van Lucas en een van Matteüs. Waarom zijn die verhalen zo verschillend? Zijn dat biografische verhalen of theologische verhalen? Jezus wordt, net als helden in de Helleense wereld van die dagen, uit een maagd geboren. Is Maria een biologische maagd of een theologische maagd? In welke taal zijn die verhalen geschreven, in de taal van de Logos of in de taal van de Mythos? Een kritische avond rond het kerstverhaal met muzikale omlijsting.

Kerstkransje
Voorafgaand aan de lezingen is er vanaf 19.30 uur een ontvangst in kerstsfeer, met een toepasselijk drankje en minstens zo toepasselijke muziek. Alle bezoekers van de lezing zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Nico ter Linden, jarenlang predikant van de Westerkerk in Amsterdam, schreef in de zes delen van zijn magnum opus Het verhaal gaat een hervertelling van de bijbelse verhalen met de broodnodige uitleg. Momenteel wijdt hij zich aan een vertaalslag van die verhalen voor kinderen (en voor grote mensen die weer als een kind willen worden). De auteur zal voorlezen uit Koning op een ezel en er nog twee passende verhalen bij vertellen.

Prof.dr. Geurt Henk van Kooten is hoogleraar Nieuwe Testament en vroeg Christendom aan de RUG. Hij vertelt in een inleiding over klassieke geboorteverhalen die parallellen vertonen met de kerstverhalen van Lucas en Matteüs.

 

Zie ook

Placeholder
Prof. Allison Blakely
The representation of Blacks in the Netherlands and Europe
English

The Netherlands has been known for centuries as a tolerant country and a safe haven for refugees.