Skip to main content
In series
Nederlands

Het knuffelhormoon

Nienke Endenburg

Huisdieren zijn volwaardige gezinsleden geworden. Ze hebben hun eigen verzekering, ambulance, begraafplaats, hotel, psycholoog en mode. Wat maakt onze gezelschapsdieren zo speciaal? En waarom hebben mens en huisdier zo’n complexe relatie?

Kleine huisdieren gingen na de Tweede Wereldoorlog een steeds belangrijkere rol spelen. We begonnen te spreken over ‘gezelschapsdieren’, omdat de band tussen mens en huisdier steeds vaker gepaard gaat met het gevoel elkaar door en door te kennen. In de laatste decennia van de twintigste eeuw werden  huisdieren beschouwd als volwaardig gezinslid. Er worden vermogens gestoken in hun voeding, speeltjes, hippe kleertjes en medische zorg, want onze liefde voor Max, Diesel en Jacky gaat ver. Hoe is deze obsessie met onze huisdieren ontstaan?
Deze ontwikkeling ging gepaard met de bevestiging van positieve effecten van huisdieren op de gezondheid van de eigenaar. Onderzoek wijst uit dat de langdurige positieve sociale relatie tussen mens en huisdier zorgt voor een betere gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Deze positieve sociale interacties lijken verklaard te worden door het hormoon oxytocine, dat wordt aangemaakt door aankijken, aanraken en knuffelen. Niet alleen bij mensen komt dit hormoon vrij, maar ook bij de betrokken huisdieren. Oxytocine leidt onder andere tot meer concentratie en socialer gedrag.

Nienke Endenburg is GZ psycholoog en sinds 1987 werkzaam als universitair docent bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Zij promoveerde in 1991 op de relatie mens-dier. Ook doet ze onderzoek naar dierengedragsproblemen en de behandeling hiervan. Verder onderzoekt ze de invloed van dieren op de ontwikkeling van kinderen en de invloed van het overlijden van dieren op eigenaren. Endenburg is adviseur van Stichting Met Dieren Meer Mens.

Interessante links:
New York Times: Alexandra Horowitz. Inside of a dog: what dogs see, smell and know.
Uitzending Gemist:
Pavlov: de relatie tussen mens en dier door Janine Abbring en haar hond Lois
Vrij Nederland: Els Quaegebeur: weg met het huisdier!
Stichting met Dieren Meer Mens:
Onderzoek verklaart rol hormoon bij binding huisdier en mens.

Also in this series

See also

Placeholder
Prof.dr. Alfred Lange
Werkt psychotherapie via het internet?
Nederlands

Vanachter de computer van je depressie of posttraumatische stress afkomen? Je psychologisch laten behandelen door een professional via internet?

Placeholder
Martin van Creveld, Hans Achterhuis
English

In theory, war is simply a means to an end, a rational, if very brutal, activity intended to serve the interests of one group of people by killing, wounding, or otherwise incapa

Placeholder
Jij en je mobiel | Civil Journalism - Iedereen journalist?
Nederlands

Op 11 april 2008 staat filmtheater Images een hele dag in het teken van de mobiele telefoon als camera.