Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands

Het virtuele huisdier

Gust De Meyer

Sinds er huisdieren zijn, kennen we ook surrogaat- en knuffeldieren. Met de komst van virtuele knuffeldieren zoals de tamagotchi en Furby zijn we nog maar een stap verwijderd van het cyberbeest.

Sinds de komst van huisdieren spelen dieren een belangrijke rol in het leven van kinderen. Waar kinderen eerst alleen echte dieren hadden om te knuffelen, kregen ze later levenloze objecten om mee te spelen, zoals poppen. Ook dieren werden nagemaakt. Speelgoedmakers probeerden deze levenloze objecten weer leven in te blazen, eerst met behulp van mechanica, later met elektronica en met software.
De nieuwe generatie knuffeldieren kreeg gestalte in videospellen waarin computergestuurde software-dieren werden uitgerust met een schermpje. Zo ontstonden virtuele knuffeldieren, zoals de tamagotchi. Bij de tamagotchi  speelt het knuffelen zich af op een klein LCD-scherm. Alle interactie verloopt via het scherm. Een volgende stap is de Furby, die in 1998 op de markt kwam. De Furby is een interactief pluche fantasiedier met sensoren voor licht, geluid en streling en hij kan spreken. Daarmee lijkt hij meer op een mens dan op een dier. De Furby is te zien als een menselijke cyborg in de huid van een pluchen beer. De laatste stap in deze evolutie staat voor de deur: de virtual pets zullen als het ware met hersenen worden uitgerust, en dan is het cyberbeest geboren. Belangrijk is dat alle stadia in deze evolutie, zelfs de meest primitieve, bij hebben gedragen aan de betekenis die virtuele huisdieren vandaag hebben voor spelende kinderen.

Gust De Meyer werkt als hoogleraar Populaire Cultuur aan het departement Communicatiewetenschap van de K.U. Leuven. Hij publiceerde onder meer over populaire muziek, reality-tv en Big Brother, massatoerisme, BV’s, tuinkabouters, cyberspeelgoed en videogames.

Interessante links:
KU Leuven: Furby
Website Sociale Vraagstukken.nl: Film over robots in de zorg
Probo: De bouw van Probo, een knuffelrobot voor gehospitaliseerde kinderen.

Ook in deze serie

Zie ook

Raphael Rodan, Karima el Fillali and others
Music and Stories inspired by Andalusian Culture
English

Studium Generale celebrates the end of the year with a special literary-musical program inspired by poetry and stories from the illuminated streets of Córdoba and the historic b

Steven van Heuven, Margo van den Brink en Tjisse van der Heide
Nederlands

Al het leven op aarde bestaat uit water en is daarvan afhankelijk.

Placeholder
Dr. Marije Elferink-Gemser
Sporttalent langs de meetlat
Nederlands

‘Dat wordt een toppertje!’ De leken langs de lijn denken het al vroeg te weten. Dit voetballertje of die jonge hockeyster gaan het later helemaal maken. Mooie speculaties.