Overslaan en naar de inhoud gaan

Het werk van Norman Finkelstein

Holocaust Industry en Beyond Chutzpah
Norman Finkelstein, Johannes Houwink ten Cate

Volgens de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein maakt de Israellobby in de Verenigde Staten misbruik van de Holocaust. Iedere kritiek op de politiek van Israel wordt afgedaan als antisemitisch of van tafel geveegd met een verwijzing naar de shoah. Door zijn kritische houding raakte Finkelstein – zelf kind van Auschwitz- en Majdanek-overlevenden – zijn baan aan een Amerikaanse universiteit kwijt. Het leverde hem bovendien een heel leger aan tegenstanders op. Ook in Nederland. Tamarah Benima noemde hem een Joodse provocateur die een eenmanskruistocht tegen iedereen voert die anders met de Holocaust omgaat dan zijn ouders. Volgens Leon de Winter is het verbazingwekkend dat mensen überhaupt in het werk van Finkelstein zijn geïnteresseerd omdat het vooral voer voor zijn psychiater zou moeten zijn.

DwarsDiep is benieuwd waar de analyse van Finkelstein hout snijdt en waar niet en besteedt een avond aandacht aan deze auteur. Als recensent is oa. aanwezig Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar holocaust- en genocidestudies in Amsterdam. De discussie staat onder leiding van RUG-historicus Rick Peters.

Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeekomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Herman Vuijsje, Beatrijs Ritsema, Meindert Fennema, Marcia Luyten
Over de paradoxale erfenis van een decennium
Nederlands

Volgens de een legden de roerige jaren zestig van de twintigste eeuw de kiem voor de emancipatie van de vrouw, abortus, seksuele bevrijding, vergrote zeggenschap en mondige indi

Frank van Kolfschooten.Coreferenten: Wolfgang Stroebe en Jelte Wicherts
Nederlands

Onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten ontdekte spectaculaire zaken van wetenschappers die onderzoeksresultaten vervalsen of het werk van collega’s overschrijven.