Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
vanaf een half uur vooraf gratis aan de kassa van het Groninger Forum

Iedereen Journalist

Tamara Witschge, Anna Van Cauwenberge en Sofie Willemsen

Hoe selecteren we in het digitale tijdperk ons nieuws? Welke nieuwe nieuwsbronnen zijn er en heeft de traditionele journalistiek zijn langste tijd gehad? 
Wie leest er over tien jaar nog een krant of volgt dan nog dagelijks het Achtuurjournaal of een actualiteitenrubriek? In de digitale wereld is er inmiddels een keur aan nieuwe vormen van nieuwsproductie en -consumptie. Tweets en sites als NU.NL brengen het laatste nieuws heet van de naald. Vloggers en bloggers zitten dicht op de actualiteit en zetten zelf de nieuwste trends. Facebook is voor veel mensen een belangrijke nieuwsbron, maar dan wel eentje met nieuws dat al in hun straatje past. Iedereen kan tegenwoordig met een smartphone of een tablet de rol van journalist spelen en iedereen kan zijn nieuws overal vandaan plukken. Kortom, de nieuwsvoorziening is niet meer het exclusieve terrein van professionals en media die verantwoorde selecties maken, hoor- en wederhoor toepassen en hun bronnen checken voordat ze wereldkundig worden gemaakt. Zijn we hiermee in een nieuwsjungle terechtgekomen, waarin de rol van de traditionele journalistiek is uitgespeeld en de grens tussen nieuws en vermaak vervaagt?

Tijd om de balans op te maken met onderzoekers die de weg in de jungle kennen en goed in kaart kunnen brengen welke nieuwe journalistieke mogelijkheden er zijn en hoe de digitale mens aan zijn of haar nieuws komt. Is het echt zo slecht gesteld met de traditionele nieuwsmedia? Welke nieuwe initiatieven zijn er, en wat werkt, en wat niet? Welke mogelijkheden zijn er nog voor de schrijvende pers, de radio- en de televisiejournalistiek?

Over de toekomst van de journalistiek gaat Femke Kramer in gesprek met Tamara Witschge, die onderzoek doet naar digitale media en nieuwe vormen van journalistiek ondernemerschap, Anna Van Cauwenberge, die het nieuwsgebruik van jonge mensen onderzoekt en Sofie Willemsen, initiatiefnemer van het project Pop-up Journalism, waarin burgers over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren over actuele gebeurtenissen.

Zie ook

Placeholder
Lennart van der Meulen, Fadime Örgü, Anna Visser, dr. Huub Wijfjes, Hans Beerekamp
Over de toekomst van de omroep
Nederlands

De Nederlandse tv-kijker is in verwarring. Wat heeft de nationale treurbuis hem of haar nog te bieden? Het voetbal is verkocht aan de commerciëlen.

Placeholder
Lecture reprise due to overwhelming success
English

We often take for granted the ease with which we understand what occurs in other people’s mind.

Placeholder
Jacques Wallage, Frank Ankersmit, Hans Engels
Over de kloof met de burgers
Nederlands

De kloof tussen politiek en burgers is onaanvaardbaar groot. Burgers vertrouwen partijen en politici niet meer. Daardoor neemt ook het gezag van de overheid af.