Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Hanze Jeugdlezing
Nederlands
Tijd
15:30
Locatie

Van DoorenVeste
Zernikeplein 11
9747 AS Groningen
Nederland

Tickets
Toegang gratis

Kindermishandeling

Signaleren en bewijzen
Lonneke van Duurling
Wat moet je doen als je als leerkracht of jongerenwerker vermoedt dat een kind thuis mishandeld wordt? Welke mogelijkheden zijn er? 
 
Kindermishandeling is een maatschappelijk probleem dat maar moeilijk is terug te dringen. Steeds weer duiken in de media berichten op over onvoldoende samenwerkende professionals, onterecht vervolgde ouders, te beperkte opsporing door de politie of artsen die vermoedens niet melden.
Kindermishandeling draait veelal om vermoedens van derden, want kinderen zelf kunnen, willen of durven hun verhaal meestal niet te vertellen. 
 
Op tijd signaleren is belangrijk. Bij vermoedens van fysieke mishandeling of seksueel misbruik van kinderen biedt forensisch-medisch onderzoek uitkomst: het onafhankelijk en objectief vaststellen van letsels en het verzamelen van bewijs levert feiten op. Op basis van dit onderzoek kan de mishandeling of het misbruik worden gestopt, kan hulp en begeleiding worden gegeven, en zijn eventuele rechtszaken kansrijker. Maar ook kunnen op deze manier onterechte beschuldigingen worden weerlegd. Door hun letsels te laten spreken, krijgen kinderen een stem.
Forensisch-medisch onderzoek zit op het snijvlak van de medische en de juridische sector. Ook professionals uit de (forensische) verpleegkunde en hulpverlening spelen een belangrijke rol in de ketenaanpak tegen kindermishandeling. Een goede samenwerking tussen alle betrokken disciplines is essentieel, want het niet op tijd, onvolledig of juridisch onbruikbaar vastleggen van letsels kan een gemiste kans zijn voor het kind.
 
Lonneke van Duurling is forensisch arts, gespecialiseerd in forensisch-medisch onderzoek bij kinderen. Zij treedt regelmatig op als gerechtelijk deskundige in strafzaken en is de oprichter en directeur van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) in Utrecht, een landelijk expertisecentrum voor letselonderzoek bij kinderen. 
 
Deze Hanze Jeugdlezing is georganiseerd i.s.m. het Lectoraat Integraal Jeugdbeleid van de Hanzehogeschool Groningen en Stichting Het Kopland. Het Kopland biedt, in Groningen en Drenthe, opvang en een veilige omgeving aan mensen die het tijdelijk niet redden in onze maatschappij.

Zie ook

Hanze Jeugdlezing
Klaas Mulder, coreferent Louis Polstra
Leren voor een andere arbeidsmarkt
Nederlands

Nu een miljoen mensen op zoek is naar werk en honderdduizenden studenten zich voorbereiden op de arbeidsmarkt wordt het tijd om het eerlijk te zeggen: er is geen werk, en het ko

Placeholder
Rien Segers. Co-referent: Frank Jan de Graaf
Nederlands

De wereld na de crisis zal er in veel opzichten volstrekt anders uitzien dan daarvoor. Drie ontwikkelingen zijn daar verantwoordelijk voor.