Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Aletta Jacobs Lezing 2005
Nederlands
Tijd
14:30

Laat je lichaam spreken

Vrouwen naar de top
Dr. Kaouthar Darmoni. Coreferent: Mr. TIneke Lodders

Waarom staat Nederland steevast onderaan op lijstjes over arbeidsparticiptie van vrouwen, meestal samen met Ierland of een land als Botswana? Waarom hebben zo weinig vrouwen een toppositie in Nederland? En waarom lijken de weinige vrouwen die de top halen zo vaak op ‘half-mannen’?

De Tunesische Kaouthar Darmoni verbaasde zich hogelijk toen ze in 1997 vanuit Frankrijk naar Nederland kwam. Dit was toch een zeer geëmancipeerd land? Waarom gedroegen de vrouwen zich dan zo mannelijk? Dat lag niet zozeer aan de machocultuur maar aan de vrouwen zelf. Nederlandse vrouwen hebben het contact met hun vrouwelijke kracht verloren. Wat dat betreft kunnen ze het nodige leren van de Arabische cultuur, hoe vrouwonvriendelijk die ook is. In deze cultuur hebben vrouwen heel goed begrepen dat ze, om carrière te maken, niet de mannen moeten imiteren, maar juist hun vrouwelijkheid moeten gebruiken.
La danse orientale, beter bekend in het westen als de buikdans, kan die vrouwelijke kracht bevorderen. Deze dans is niet bedoeld om de man te verleiden, zoals het Westerse clichébeeld aangeeft, maar is exclusief bedoeld voor vrouwen. Van oorsprong gaat het om een vruchtbaarheidsritueel. De dans kan vrouwen in contact brengen met hun eigen kracht en sensualiteit (Goddess Power). En het is een sociaal gebeuren waarin vrouwen intimiteit en solidariteit met elkaar delen en samen vieren.
Voor vrouwen die dit aan den lijve willen ervaren is er voorafgaand aan de lezing een exclusieve Belly Dance Workshop. Om de ‘Goddess Power’ samen te vieren à l’Orientale!

Dr. Kaouthar Darmoni (1969) groeide op in Tunesië en studeerde en promoveerde in Frankrijk (Paris/Sorbonne, Berkely/USA). Ze studeerde la danse orientale aan verschillende conservatoria in Arabische landen. Momenteel werkt ze als managementtrainer en coach voor personen en bedrijven en doceert ze ‘Media & Cultuur’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Mr. Tineke Lodders-Elfferich (1940) bekleedde diverse bestuursfuncties in de top van het CDA en het bedrijfsleven. Ze was vice-voorzitter van het CDA, Eerste-Kamerlid en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. Als voorzitter van de Visitatiecommissie Emancipatie leidt zij een onderzoek naar het emancipatiebeleid van de verschillende Nederlandse ministeries.

Avondvoorzitter is dr. Margo Brouns, onderzoeker op het gebied van de genderstudies bij de sociale faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen.

Aletta Jacobs en Aletta Jacobs Lezing
In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879, op een proefschrift over hersenonderzoek. De bijgevoegde stellingen gaven al blijk van haar aandacht voor de positie van de vrouw in de gezondheidszorg. Aletta Jacobs zette zich gedurende haar hele werkzame leven op vele manieren in om de levens- en arbeidsomstandigheden van vrouwen te verbeteren.
Sinds 1982 organiseert Studium Generale de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en haar werk.

Ook in deze serie

Zie ook

Presentatie door Sofia Manouki en Rachel Raetzer
Research Meets Poetry
Nederlands

Tien promovendi presenteren hun passie voor wetenschap tijdens een poetry slam. Samen met een jonge dichter schrijven ze een gedicht dat is geïnspireerd op hun onderzoek.

Placeholder
Nederlands

In welk ander land kun je met een willekeurige gesprekspartner een mooie boom opzetten over de zegening van de klapschaats, het 1500meter-kuchje, een opening onder de 10 en een

Barend van Heusden, René Boomkens, Valentijn Fit, column door Pascal Gielen
Nederlands

De boodschap in de huidige bezuinigingswoede is duidelijk: niet de Raad voor Cultuur of andere deskundigen moeten bepalen wat goede kunst is, maar het publiek.