Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

nieuw leven creëren

Sijbren Otto, Marco Spaans en Marnix Medema

Leven creëren uit het niets, chemici proberen het al jaren. Het gaat niet alleen om de combinatie van de juiste ingrediënten, het is een zoektocht naar een ‘magic trick’. Hoe ga je daarbij te werk?

Leven dat uit het niets ontstaat, het is een keer gebeurd, maar hoe is nog altijd een raadsel. Wat was de eerste stap? Het begon allemaal met de ‘oersoep’, maar wat waren precies de ingrediënten? Chemici proberen al jaren met de bouwstenen van het leven – bijvoorbeeld peptides – en de juiste omstandigheden een eigen ‘oersoep’ te creëren. Eigenlijk is het gewoon uitproberen, want niemand weet precies hoe die oersoep eruit zag, laat staan hoe daaruit het leven is ontstaan.

Misschien kunnen we met andere vergelijkbare omstandigheden ook leven creëren en een nieuwe evolutie in gang zetten. De voorwaarden voor leven lijken zo simpel: water, energie en koolstofhoudende molekulen. Maar er is meer nodig dan de som der delen. Het gaat niet alleen om de combinatie van de juiste ingrediënten, het is een zoektocht naar een ‘magic trick’. Hoe ga je daarbij te werk? Wat kunnen we leren door te kijken naar de omstandigheden op andere planeten? Wat zijn de risico’s van nieuw leven creëren? En mag de mens wel op de stoel van de Schepper gaan zitten?

Alex van den Berg gaat in gesprek met chemicus Sijbren Otto over zijn onderzoek en experimenten om leven te creëren; met astrobioloog Marco Spaans over de zoektocht naar leven op andere planeten en de omstandigheden die hiervoor nodig zijn; en met PhD student synthetische biologie Marnix Medema over de relatie tussen natuurwetenschappen en theologie.

Interessante link
Volkskrant.nl Schepping in het lab: leven maken doe je zó
 
 

Ook in deze serie

Ellen Nollen, Eddy van der Zee en Jeroen de Vries
Oorzaken en bestrijding
Nederlands

De kans dat we Alzheimer op termijn kunnen voorkomen neemt toe. Maar de kern van het ziekteproces begrijpen we nog steeds niet.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Met Amy Pieper, Anne Siersema, Roelof Hut en Tom Versteeg
Nederlands

Veel tieners zijn avondmensen. Hoe komt dat en moeten scholen hun tijden aanpassen?