Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

WERC Studio
Neutronstraat 7-18
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

Pixi

met excursie
Olav Huizer, Martijn Harms, Martine Maan

Als in de herfst de nachten langer worden, ontwaakt de Pixi. Een lichtkunstwerk geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur: de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. De Pixies leven en leren zelfstandig en geven deze informatie aan elkaar door. Dit gesprek ontstaat vanzelf en de Pixies ontplooien zo hun eigen taal. De Pixi als geheel ontwikkelt daarbij een eigen perceptie, gaat een ‘natuurlijke’ relatie aan met zijn leefmilieu en kan tegelijkertijd beslissingen nemen, communiceren en samenwerking aangaan met soortgenoten in de omgeving. Er ontstaat een levendig feedbacknetwerk. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is.

Dit Kenniscafé bestaat uit een excursie met een historische bus naar de bossen bij het Boomkroonpad in Drouwen (Drenthe), het leefgebied van dit digitale organisme. Tijdens een wandeling van ongeveer 1,5 uur wijzen de Pixies de weg met kleine lichtpulsjes. Volg het pad van flonkering en laat je leiden door een uniek lichtkunstwerk in de Drentse natuur.

Het startpunt is de studio van WERC, waar we met de bus vertrekken naar Drenthe voor een boswandeling in het donker om de Pixi te zien. Na een broodje en soepje (inclusief) vertrekt de bus weer naar Groningen waar het Kenniscafé plaatsvindt in de studio van WERC. 

Tijdens het Kenniscafé  gaat Femke Kramer in gesprek met Olav Huizer (kunstenaar bij WERC, ontwerper van de Pixi), Martijn Harms (boswachter bij Staatsbosbeheer) en Martine Maan (bioloog aan de RUG).

Het kunstenaarscollectief WERC bestaat uit Joachim Rümke, Olav Huizer, Joachim de Vries en Jelle Valk en is gevestigd in Groningen..Hun gezamenlijke fascinatie is de connectie tussen de digitale en de fysieke wereld. Deze connectie zie je in bijna al hun werk terug.

Let op! Dit kenniscafé is alleen toegangkelijk als je goed ter been bent.
 

Ook in deze serie

Marcus Lyon, Otavio Schipper, Lucy Avraamidou a.o.
Science Café
English

Artists often ask themselves the same questions as scientists and share many of the same principles: originality, creativity and an open mind.

Zie ook

U-meet 2015
Arjen Dijkstra, Peter Barthel, Kees Hummelen, Jorrit Terra en Stefan Knapen
5 minilezingen en een 3D film
Nederlands

In ‘Rondom de zon’ wordt de zon vanuit verschillende onderzoeksgebieden belicht. Hoe is het gesteld met onze kennis over de zon en zonlicht? 

Lubbert Dijkhuizen, Marc van der Maarel, Marion Priebe en Wilfred Dolfsma
Nederlands

Ongezonde koolhydraten veroorzaken welvaartsziektes als overgewicht, ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten.