Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

WERC Studio
Neutronstraat 7-18
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

Pixi

met excursie
Olav Huizer, Martijn Harms, Martine Maan

Als in de herfst de nachten langer worden, ontwaakt de Pixi. Een lichtkunstwerk geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur: de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. De Pixies leven en leren zelfstandig en geven deze informatie aan elkaar door. Dit gesprek ontstaat vanzelf en de Pixies ontplooien zo hun eigen taal. De Pixi als geheel ontwikkelt daarbij een eigen perceptie, gaat een ‘natuurlijke’ relatie aan met zijn leefmilieu en kan tegelijkertijd beslissingen nemen, communiceren en samenwerking aangaan met soortgenoten in de omgeving. Er ontstaat een levendig feedbacknetwerk. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is.

Dit Kenniscafé bestaat uit een excursie met een historische bus naar de bossen bij het Boomkroonpad in Drouwen (Drenthe), het leefgebied van dit digitale organisme. Tijdens een wandeling van ongeveer 1,5 uur wijzen de Pixies de weg met kleine lichtpulsjes. Volg het pad van flonkering en laat je leiden door een uniek lichtkunstwerk in de Drentse natuur.

Het startpunt is de studio van WERC, waar we met de bus vertrekken naar Drenthe voor een boswandeling in het donker om de Pixi te zien. Na een broodje en soepje (inclusief) vertrekt de bus weer naar Groningen waar het Kenniscafé plaatsvindt in de studio van WERC. 

Tijdens het Kenniscafé  gaat Femke Kramer in gesprek met Olav Huizer (kunstenaar bij WERC, ontwerper van de Pixi), Martijn Harms (boswachter bij Staatsbosbeheer) en Martine Maan (bioloog aan de RUG).

Het kunstenaarscollectief WERC bestaat uit Joachim Rümke, Olav Huizer, Joachim de Vries en Jelle Valk en is gevestigd in Groningen..Hun gezamenlijke fascinatie is de connectie tussen de digitale en de fysieke wereld. Deze connectie zie je in bijna al hun werk terug.

Let op! Dit kenniscafé is alleen toegangkelijk als je goed ter been bent.
 

Ook in deze serie

Marcus Lyon, Otavio Schipper, Lucy Avraamidou a.o.
Science Café
English

Artists often ask themselves the same questions as scientists and share many of the same principles: originality, creativity and an open mind.

Zie ook

Placeholder
Ton Groothuis, Jessica Pass, Irma Ellens Maat
Speeddaten als rituele paringsdans
Nederlands

Je kunt zo ‘zien’ met wie je wel eens een beschuitje zou willen eten, of wie je zo af zou wijzen. We beoordelen mensen constant op de eerste indruk.

Charles C. Mann
Two Dueling Visions on the Future of Our Planet
English

In forty years, Earth’s population will reach ten billion. Can our world support that? What kind of world will it be?

Sijbren Otto, Marco Spaans en Marnix Medema
Nederlands

Leven creëren uit het niets, chemici proberen het al jaren. Het gaat niet alleen om de combinatie van de juiste ingrediënten, het is een zoektocht naar een ‘magic trick’.