Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Hoe 'talig' zijn dieren?

Carel ten Cate

Door te kijken naar welke elementen van ons taalvermogen bij andere diersoorten voorkomen kunnen we inzicht krijgen in de bouwstenen van onze taal.

 Taal wordt gezien als een unieke menselijke eigenschap en in zijn algemeenheid is dat natuurlijk waar. Maar taal bestaat ook uit allerlei verschillende componenten: het produceren en verwerken van series spraakklanken als drager van taal, het leervermogen voor taal, het begrijpen en gebruik kunnen maken van meer of minder abstracte regels bij het maken of verwerken van taaluitingen et cetera. Door te kijken naar welke elementen van ons taalvermogen bij andere diersoorten voorkomen kunnen we inzicht krijgen in de bouwstenen waaruit taal kan zijn voortgekomen en in welke elementen echt uniek voor taal zijn. Welke taalvermogens zie je terug bij dieren en in het bijzonder bij een diergroep die geluiden maakt die in sommige opzichten nog het meest op taal lijken: zangvogels?

Carel ten Cate werkt als hoogleraar gedragsbiologie aan het Instituut voor Biologie en het Institute for Brain and Cognition van de Universiteit Leiden. Hij heeft wetenschappelijke interesse in communicatiesignalen bij dier en mens en doet onderzoek naar de zang van zebravinken. Samen met taalkundigen onderzoekt hij de grens tussen klank en taal bij baby’s en zangvogels.

Interessante links
Universiteit Leiden: Taalverwerving baby's en zebravinken
YouTube: Labyrinth

Ook in deze serie

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I

Menno Schilthuizen
How the Urban Jungle Drives Evolution
English

How do our manmade environments accelerate and change the evolution of the animals and plants around us?