Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht! Videoverbinding beschikbaar

Pluche

Politieke memoires
Femke Halsema

Femke Halsema blikt in haar politieke memoires ‘Pluche’ voor het eerst terug op haar leven in de Tweede Kamer.

Twaalfenhalf jaar zat ze voor GroenLinks in de Tweede Kamer, maar op 17 december 2011 nam zij afscheid. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden. In Pluche kijkt ze terug op haar jaren in de landelijke politiek: van haar begintijd als nieuwbakken kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de impact die de politiek op haar leven heeft gehad – op haarzelf en haar denken en handelen, maar ook op de mensen om haar heen: haar vrienden, man en kinderen. Bovendien geeft ze een tijdsbeeld van een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse samenleving met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders.

Femke Halsema was vanaf 1998 Kamerlid en van 2002 tot 2011 fractievoorzitter van GroenLinks. Ze studeerde criminologie en rechtssociologie aan de Universiteit Utrecht. Van haar hand verschenen onder meer de boeken Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid (2008) en Zoeken naar vrijheid (2010). Zij maakte voor de NTR de documentaireserie Seks en de zonde en stond aan de wieg van De Fractie, een politieke dramaserie van de VPRO. Ze is medewerker bij De Correspondent en werkt als adviseur en bestuurder in het bedrijfsleven en de publieke sector. Momenteel werkt ze aan een tv-serie over internationaal terrorisme.

Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij gaat in gesprek met Femke Halsema over leiderschap, gender, idealen en pragmatisme in de Nederlandse politiek.

Dit programma is georganiseerd door boekhandel Van der Velde en Studium Generale Groningen. Na afloop zal Femke Halsema haar boeken signeren.

Zie ook

Maddison Lecture
Dani Rodrik
Lessons from Economics
English

Most economists nowadays agree that the level of economic development of a country ultimately depends on the quality of its government and the skills of its workforce.

Kenniscafé Groningen
Nederlands

Gaming is hot. Games worden overal gespeeld, van Candy Crush-spelers in de trein tot chirurgen die hun skills ermee oefenen.

Rien Herber, Linda Steg en Machiel Mulder
Nederlands

Wat is er wetenschappelijk bekend over schaliegas en de gevolgen van ‘fracking’? Hoe zit het eigenlijk met de kosten-baten-analyse van schaliegaswinning?