Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Een avond met
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Op dit moment zijn er geen kaarten meer beschikbaar. Geen kaarten? Probeer het gewoon aan de zaal, ervaring leert dat er altijd mensen mét kaarten niet komen opdagen.

'Professor SPINVIS'

Over toeval, taal, muziek & wetenschap

En alles ging voorbij
Verloor zijn naam
En spoelde aan
Aan de oevers van de tijd

In een gevarieerd eindejaarsprogramma gaat Spinvis op zoek naar de raakvlakken tussen kunst (muziek) en wetenschap. Die ziet hij volop. De voorbeelden van kunstenaars die zich lieten inspireren door wetenschap en techniek liggen voor het oprapen. Maar ook wetenschappers, inclusief bèta’s en techneuten, halen inspiratie uit kunst, laten de verbeelding spreken en improviseren. Grootse ontdekkingen berusten vaak op toeval, op happy accidents. Ergens wordt er een foutje gemaakt en als een soort bijvangst ligt daar opeens een glanzend idee of inzicht. Durven vertrouwen op toeval en intuïtie, daar gaat het om in de muziek maar ook bij het denken. En dan is er nog de taal - een ander sterk bindmiddel van kunst en wetenschap. Wiskunde is taal. Logica is taal. Muziek is taal. Maar wat is taal eigenlijk en wat is poëzie?

Woordkunstenaar, muzikant en denker Spinvis neemt het publiek en zichzelf mee op een verrassende tocht langs de grenzen van kunst en wetenschap. En natuurlijk zingt hij, begeleid door celliste Saartje Van Camp, zijn prachtige liedjes. Laat u nog een keer verrassen, ter afsluiting van het Studium Generale-jaar 2014.

Spinvis (Erik de Jong) is een eenmansband. In 2002 debuteerde hij met zijn eerste cd ‘Spinvis’ gevolgd door ‘Dagen van gras, dagen van stro’ (2005) en ‘Tot ziens, Justine Keller’ (2011). Voor zijn originele, poëtische muziek kreeg hij zowel de Gouden Harp als de Nationale Popprijs op Noorderslag. Spinvis is een duizendpoot.  Afgelopen jaar stond hij op Oerol en in het theater met zijn dansopera ‘Kintsukuroi’, over een seismoloog die voor de kust van Japan onderzoek doet en bij de tsunami zijn geliefde verliest. Alleen is ze niet dood, want nog steeds kan hij de trillingen van haar hartslag meten.
In 2013 was Spinvis als ‘cultural professor’ verbonden aan de TU Delft. Afgelopen september gaf hij als culturele professor een succesvolle presentatie op de Leidse Nacht van Kunst & Kennis.
Saartje Van Camp werkt samen met Spinvis, bij wie ze cello speelt en zingt. Samen maakten ze de gedanste opera 'Kintsukuroi'. In 2015 touren ze met het theaterconcert 'Oogcontact van de eenzaamste soort'.
 

Zie ook

Placeholder
Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema
Nederlands

Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema – moet je gezien hebben.

Placeholder
Zes minilezingen en een quiz
Nederlands

Om de haverklap wordt het einde van een trend of zelfs een tijdperk aangekondigd.

Placeholder
Zuzanna Skalska, Paul Hekkert, Rob van Gerwen, Semir Zeki
Nederlands

Of het nu om kleding, kopjes, meubels, auto’s, tuinen of gebouwen gaat, dagelijks zien we dingen in onze omgeving die we direct als mooi of lelijk bestempelen.