Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4 / € 2 met SG-kaart / gratis voor studenten

Roes, risico's en regels

Normalisering van drugs in het uitgaansleven
Ton Nabben

Is het normaal dat we drugs in de party scene zo normaal zijn gaan vinden?

De Nederlandse drugs- en uitgaansmarkt is met de komst van ecstasy (MDMA) en nieuwe elektronische muziek ingrijpend veranderd. Na de heroïne-epidemie in de jaren tachtig, werd het Nederlandse tweesporenbeleid (justitie en gezondheid) opnieuw op de proef gesteld. De nieuwe hedonistische dancecultuur groeide in sneltreinvaart uit tot een bloeiende feestindustrie waar inmiddels miljoenen in omgaan. De snelheid waarmee ecstasy uitgroeide tot de meest populaire illegale drug na cannabis overviel zowel beleidsmakers als de verslavingszorg.

Het gebruik van uitgaansdrugs lijkt inmiddels genormaliseerd en de (synthetische) drugsmarkt is groter en zuiverder dan ooit. Dit roept nieuwe vragen op over gezondheidsrisico’s en regelgeving ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen. Moet het drugsgebruik meer aan banden worden gelegd en gedenormaliseerd? Moet de drugsbestrijding worden geïntensiveerd? Of wordt het tijd - nu de Opiumwet honderd jaar bestaat-  om de balans op te maken en te kijken of er ook andere scenario’s denkbaar zijn dan het huidige drugsbeleid. 

Ton Nabben werkt als criminoloog en drugsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Hij is gepromoveerd op trends in het uitgaansleven en drugsmarkten in Amsterdam.    

Zie ook

Placeholder
Ton Groothuis, Jessica Pass, Irma Ellens Maat
Speeddaten als rituele paringsdans
Nederlands

Je kunt zo ‘zien’ met wie je wel eens een beschuitje zou willen eten, of wie je zo af zou wijzen. We beoordelen mensen constant op de eerste indruk.

Placeholder
Baukje Prins, Anja Aaldering, Roel Kuiper, Jeroen Diepemaat, Tjitse Hofman
Over de grenzen tussen zorgzaamheid en bemoeizucht
Nederlands

Aan het huidige kabinet is duidelijk te merken dat de liberalen niet meer de dienst uitmaken in Nederland. Sinds Balkenende IV herleeft het paternalisme.